mszp.hu | Belföld
2021. március 04. 12:51

Komjáthi: „A Fidesz addig feszegette a pofonos ládát, míg az teljesen kinyílt”.

Komjáthi: „A Fidesz addig feszegette a pofonos ládát, míg az teljesen kinyílt”.
A fideszes kormány mutyija a tegnapi napon egész Európa szeme láttára megbukott, a köztársaságpártiak azonban hitelesen képviseletet ígérnek a magyar embereknek. Egyik legfontosabb feladatukként azt jelölték meg, hogy egy esetleges kormányváltás után valódi párbeszéd mentén és etikusan használják majd fel a forrásokat.

Megindult a köztársaságpárti jelöltek, és az általuk képviselt értékek bemutatása – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, és Bősz Anett a Liberálisok képviselője, mindketten az előválasztás jelöltjei, csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

Kérdésre, hogy érdemes-e egy jelöltet nem a saját körzetében is indítani, Komjáthi Imre elmondta, a jelöltség kérdése rendkívül összetett. „Van, ahol 20 éve ott lakik valaki, de nem ott született, és még akkor is „gyüttment”; van, ahol a program számít, sok helyen pedig olyan ellenzéki hangulat van, hogy szó szerint azt követelik, „mindegy, hogy ki, csak váltsátok már le őket””!

„A fideszesek úgy fogják fel a demokráciát, hogy ha valakit megválasztottak, onnantól kezdve a kisebbségek véleménye nem ér semmit” – tette hozzá Bősz Anett.

Reagálva arra, hogy a Fidesz frakció kilépésével az Európai Néppártból elvesztette befolyását az Európai Parlamentben, Komjáthi kifejtette, szerinte elébe mentek egy számukra szégyenteljes döntésnek. „Addig feszegették a pofonos ládát, míg az teljesen kinyílt. Látták, hogy ennek most már kizárás lesz a vége, és inkább elébe mentek”.

A szocialista politikus aláhúzta, nem az a probléma, hogy a Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét az EU-ban, hanem az, hogy Magyarország is elveszítheti azt. „Így továbbra is nekünk kell dolgozni. Például, most fordulunk épp az Európai Unióhoz, mert a kormány, ahogy Kordás László, a MASZSZ elnöke is elmondta, megsérti a munkahelyvédelmi konzultációt. Mi pedig elvégezzük a munkát, hiszen az nem lehet, hogy a kormány kizárólagosan döntsön arról, hogy a munkahelyvédelemre érkező hatalmas pénz hogyan legyen elköltve: Moto-GP pályára meg vadászkiállításra”!

A pénzek elköltése ügyében a vakcinák terén is ellentmondásba került a kormány. Bősz Anett elmondta, az sem kizárt, hogy a minden másnál sokkal drágább kínai vakcinával kapcsolatban Magyarország szívességet tesz Kínának azzal, hogy a harmadik tesztfázist elvégzi a polgárain. „A kormány összevissza beszél: jó a maszk, nem jó a maszk, menjenek BKV-val, ingyenes a parkolás, megvonjuk az önkormányzatoktól a finanszírozást… Összevissza beszélnek, nem tudják, hogy mit csinálnak! A vakcina ügyében annyira hozzászoktak, hogy összevissza beszélnek, hogy még azt sem vették észre, mekkora bizalmi válságot okoznak azzal, hogy egyik héten ezt állítják, a másik héten azt”.

„Az MSZP álláspontja az, hogy ez járványügyi, illetve szakorvosi kérdés nem pedig politikai. Alapjában véve az oltás választását mindenkinek magának kell eldönteni, orvosi javallat alapján” – tette hozzá a párt elnökhelyettese.

Megerősítette, az MSZP nem kampányol egyik vakcina ellen sem, de mellette sem. „Én magam is, mikor sorra kerülök, be fogom magam oltatni, de én is a szakorvosommal és a háziorvosommal fogok konzultálni, hogy melyiket fogadjam el” – mondta Komjáthi Imre.

 

Kapcsolódó párttagok