mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. április 06. 11:54

Komjáthi: A KSH adatok is igazolják, hogy itthon is járna a tisztességes bértámogatás!

Komjáthi: A KSH adatok is igazolják, hogy itthon is járna a tisztességes bértámogatás!
Megélhetés és egészség: valamennyi magyarnak jár, hogy a kormány kövesse szomszédaink sikeres gazdaságvédelmi példáit, amihez minden feltétel adott.

Attól, hogy vannak oltások és részleges nyitás, a kivéreztetett munkavállalók továbbra is jogosan várják a korrekt táppénzt, bérkiegészítést – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Már az oltás kezdetén megjöttek azok a jelzések, hogy jó lenne ezt úgy megszervezni, hogy ne legyen még több bérkiesés” – emlékeztetett Komjáthi.

A szocialista politikus elmondta, a magyar munkavállalók, valamint családjaik parlamenti képviselete mellet az MSZP folyamatosan figyeli az előremutató külföldi példákat is. Például Ausztriában, amire a miniszterelnök mintaállamként hivatkozik, a kormány a magyar munkavállalókat is tájékoztatja a honlapján magyar nyelven, hogy jár nekik a 100%-os táppénz és a 80-90%-os bértámogatás, így az emberek nem járnak megfertőzve dolgozni.

„Müller Cecília már tavaly felhívta a figyelmet, hogy sokan két lázcsillapítóval mennek dolgozni. Mi, az MSZP, nem véletlenül javasoltuk az első pillanattól fogva, hogy járjon nálunk is a 100%-os táppénz, hiszen sok munkahelyen így még a bónuszukat is elvesztik a munkavállalók. Mi, szociáldemokrata pártként erős szövetségesei vagyunk a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, az MSZP nemcsak a külföldi példákat figyeli, hiszen a KSH adatai is azt mutatják, hogy a családok tönkremenetele ellen továbbra is van létjogosultsága az MSZP követeléseinek. „A KSH legfrissebb adatai visszaigazolták az MSZP azon javaslatát is, hogy kilenc hónapra kellene emelni az álláskeresési járadékot. Kimutatták, hogy általános tendencia az, hogy több mint kilenc hónapig keresnek munkát az emberek, sőt rengetegen egy évnél is hosszabban. Ennek megfelelően felhívnánk a kormány figyelmét, hogy ha van pénz vadászati kiállításra meg kisvasútra, akkor legyen pénz a dolgozó emberekre is” – szólított fel.

A nyitással kapcsolatban Komjáthi elmondta, eddig is szektoronként kellett volna megvizsgálni, hogy hogyan és milyen feltételek mellett tudnának dolgozni az emberek. „Ezt mutatta az országjárásunk is, hiszen mindenhol elmondták nekünk a vállalkozók, hogy mi mindent vállalnának azért, hogy tudjanak dolgozni”.

Nehezményezte, hogy a kormány nem akarja megérteni, hogy a vállalkozó fizetése a bevétele: ha nincs bevétel, akkor nem tud miből élni. „Az EU-s munkahelyvédelmi támogatást pedig nem – illetve régebben is alig – hívták le. A korábban Magyarország által lehívottnak a többszörösét hívták le Romániában, Szlovákiában vagy éppen Ausztriában, és mindezt csak azért, mert nyilván rendkívül kellemetlen lenne Orbánnak kiállni és tisztességesen elmondani az embereknek, hogy az Európai Unió segített bennünket”.

„Emellett – megint csak a KSH legutóbbi adatai szerint – 1593 milliárd forint többlet keletkezett a költségvetésben jelentős mértékben az önkormányzati elvonásokból. Ha ezt a pénzt a dolgozókra és a bajbajutottakra költötték volna, akkor nem itt tartanánk. Még mindig nem késő” – figyelmeztetett az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok