mszp.hu | Belföld
2023. január 04. 09:54

Komjáthi: A magyar az magyar, bárhol is él a világban

Komjáthi: A magyar az magyar, bárhol is él a világban
A szolidaritás tarthatja össze a nemzetet, az MSZP szociáldemokrata közössége pedig egyértelművé akarja tenni, „hogy egyek vagyunk, összetartozunk” a határon túli magyarokkal – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.
„Hogyha a nemzetről van szó, akkor (...) azokat az embereket keressük magyarként, akik hasonlóan gondolkodnak és éreznek, mint mi, úgy főznek, úgy gyászolnak, úgy mulatnak, és ha kell, úgy káromkodnak, mint mi. Nekünk, mint szocialista, szociáldemokrata közösségnek, ez nagyon fontos” – felelte arra kérdésre, miért üzent a határon túli magyar közöségeknek újévi köszöntőjében.
 
„Egy szociáldemokrata pártnak, mint az MSZP, aki közösségben gondolkodik, (...) az egyik legfontosabb közösség, az a nemzetünk kell, hogy legyen” – tette egyértelművé. A szocialisták cselekvésben és kiállásban is meg akarják mutatni: komolyan gondolják a nemzeti összetartozást, meg akarják szólítani a határon túli magyarokat és biztosítani őket arról, „hogy igenis, nekünk fontosak” – mondta a szocialista országgyűlési képviselő.
 
Azoknak, akik „ellenzéki oldalról ezt nehezményezik”, azt üzente: „Ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a család az család, a szerelem az szerelem, akkor fogadjuk el ezt is, hogy a magyar az magyar, bárhol is él a világban”.

Azt mondta: társelnökként Horn Gyula örökségét szeretné tovább vinni, és fontosnak tartja, hogy a szocialista párt Horn Gyula integráló politikáját folytassa. Mint mondta, Horn integráló személyiség volt, aki megkötötte a Vatikáni Szerződést, a jószomszédi viszonyok fenntartására pedig miniszterelnökként alapszerződést kötött Szlovákiával és Romániával is.
 
Az MSZP továbbra is fenntartja álláspontját, és fontosnak tartja, hogy a határon túli magyarok szavazati jogát „igenis” „fent kell tartani, viszont meg kell tölteni tartalommal”: olyan rendszert és szavazási módot kell kidolgozni, hogy a határon túli magyarok saját egyéni jelöltet tudjanak állítani a magyar Parlamentbe, és közvetlenül tudjanak rá szavazni – jelentette ki.
 
Kérdésre, mint ettől különböző ellenzéki állápontot, a DK-ét említette, „akiben felmerült az, hogy szavazati jog, az nem járna, de kettős állampolgárság igen”. Elmondta: a határon túli magyaroknak szóló üzenete alatt közösségi oldalán kapott „hideget-meleget” ellenzéki hozzászólóktól, „szerintem ezt nem szabad folytatni”.
 
„Az árkokat (...) betemetni kell, nem szélesíteni és mélyíteni. Az MSZP integráló szervezet szeretne ebben a politikában lenni. Gyűlöletre nem lehet gyűlölettel válaszolni, megosztásra nem lehet megosztással válaszolni” – szögezte le.
 
Elmondta: az MSZP-nek már most is jó kapcsolatai vannak a határon túl, de ezeket szeretné tovább erősíteni, társelnökként pedig ő maga is szeretne minél több helyre eljutni a határon túli magyar  szervezetekhez.
 
Az MSZP-ről elmondta: nem kampányszerűen, hanem „napi szinten” járják az országot politikusaik, és arról számolnak be: megszűnt szervezetek alakulnak újra, több helyen tagfelvételekkel kezdődnek a taggyűlések, a RezsiSTOP-fórumaik, ahol a szocialisták javaslatait ismertetik a valódi rezsicsökkentésre, nagyon jól működnek.
 
A tavalyi választási vereség viszont nem járt tagcsökkenéssel, „egyben maradt az MSZP, nem voltak köztünk viták, veszekedések”, új országos elnökségükben nagyon sok a fiatal és a hölgy, akik „lelkesen járják az országot és teszik a dolgukat” – folytatta.
 
„Nem lehet megúszni a pártépítést”; „az igazi ereje a választások szempontjából egy pártnak akkor van, hogyha vannak aktivistái” – mondta, hozzátéve: az MSZP-nek vannak, a pártban van tenni akarás, lendület és pozitív tapasztalatok is.
 
Kérdésre elmondta: néhány napon belül tárgyalásra hívja meg az ellenzéki pártok vezetőit, hogy mondják el elképzeléseiket a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokra való felkészülésről.
 
„Az MSZP most is határozottan állítja azt, hogy a helyi önkormányzati választásoknál nincs más út, össze kell fogni, egy egy elleni küzdelemre kell majd fókuszálni” – jelentette ki. Hozzátette: 2019 sikere annak volt köszönhető, hogy sikerült tárgyalóasztalhoz ülni helyben a szereplőknek, és olyan megoldást találni, melynek révén önkormányzati képviselők vagy polgármesterek lettek, „ez a recept most is”.
 
Arra a kérdésre, támogatja-e pártja Karácsony Gergely újraindulását főpolgármesterként, Komjáthi azt mondta: még nem időszerű a kérdés, az MSZP demokratikus pártként végigviszi jelöltállítási folyamatát.
 
Komjáthi megerősítette a Kunhalmi Ágnes társelnök által korábban elmondottakat: „Karácsony Gergővel alapvetően elégedettek vagyunk, jó munkát végez, keményen teszi a dolgát ebben a válságos helyzetben, amikor a kormány megszorítása alatt nyögnek az önkormányzatok. Ha előválasztásra kerül a sor, mert esetleg az MSZP-ek lesz saját jelöltje, és mondjuk Karácsony Gergely lesz a győztes, akkor természetesen őt fogjuk támogatni” – mondta, az MSZP esetleges saját jelöltjének személyét azonban egyelőre nem fedte fel.

Kapcsolódó párttagok