mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 27. 10:20

Komjáthi: az emberekre kell költeni a pénzt!

Komjáthi: az emberekre kell költeni a pénzt!
„Hitványnak” és „alávalónak” nevezte a Fidesz politikáját Komjáthi Imre, amiért a fideszes kormányzat a Vodafone 49%-ának megvásárlására költi a közpénzt ahelyett, hogy közvetlen segítséget nyújtana az embereknek a kezdődő válságban.

„Hitvány és alávaló politika az, hogy ebben a helyzetben erre költenek” – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese, parlamenti képviselője a Spirit FM rádióban pénteken, rámutatva: pártja több olyan javaslatot is benyújtott, amivel az embereknek lehetne közvetlen segítséget adni a válsághelyzetben.

Ilyen a családi pótlék megduplázása, amely már az összellenzéki választási programban is szerepelt. Mint Komjáthi mondta, a családi pótlék már annyira elinflálódott, hogy „szinte semmi sehonnan nem látszik, nemhogy a Holdról”.

Rámutatott: a Fidesz CSOK-ját és a családi adókedvezményt éppen az alacsonyabb keresetűek nem tudják igénybe venni, míg a családi pótlék pont ezeknek a családoknak tudna segíteni, ahová sokkal kevesebb jutott.

A Fidesz politikájára párhuzamként azt hozta: az emberek mindenütt megvetéssel tekintenek arra a családfőre, aki új horgászbotot vagy méregdrága mobiltelefont vásárol magának akkor, amikor fűtetlen a lakás, beteg a gyerek és nincs pénz gyógyszerre, sem a csekkek befizetésére.

„Ugyanezt csinálja a Fidesz” – jelentette ki a szocialista politikus. „Elképesztő, hogy mit művelnek,” a Vodafone-on túl „betonba öntötték a pénzt ahelyett, hogy az embereknek adták volna oda”.

„Csapágyasra adóztatják az embereket, és utána ezt a pénzt telekommunikációscég-vásárlásra költik. Az ember esze megáll!” – háborgott.

„Ezt a pénzt, még egyszer hangsúlyozom, emberekre kell költeni: azokra, akik ezt az országot működtetik, akik ezt az országot a hátukon viszik!” – jelentette ki.

Indulatosságáért a politikus elnézést kért, de azt mondta: „ez mindig felháborít”. Elmondta: „látom és hallom a kétségbeesést, a kilátástalanságot” az utóbbi hetekben, amikor, a parlamenti ülésszakon kívül, vonattal közlekedik.

„Nem tudom, hogy (...) mi lenne az a helyzet, amikor valóban úgy gondolják, (...) hogy tényleg olyan intézkedéseket kell hozni, ami közvetlen segítséget adhat a bajbajutott családoknak” – utalt a kormányra.

Elismerte: nem sokat remél attól, hogy pártja felszólította a kormányt: álljon el a Vodafone-üzletrész megvásárlásától, de a vétel „attól függetlenül (...) még felháborító”.

„Gusztustalannak” nevezte azt a kormányzati politikát és kommunikációt, mely során több fideszes politikus „bezengte”, hogy a családok augusztusban dupla családi pótlékot kapnak; „de azt nem tették mellé, hogy szeptemberben nem fognak kapni, merthogy előrehozták. (...) Megint kommunikációval próbálják meg elfedni a problémákat” – állapította meg.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter állítására, hogy a kormány tárgyal például a pedagógusbéremelésről, Komjáthi így fakadt ki: „Bárcsak tárgyalnának!”

Mint mondta, a kormány nem tárgyal, hanem kész tények elé állítja a szakszervezeteket.

Kiemelte: a közszolgálati dolgozók, például a szociális munkások, kilátástalan helyzetben vannak; már éppen olyan napi megélhetési problémákkal küzdenek, mint a hozzájuk fordulók, pedig nagy szükség lenne mind a munkájukra, mind a lelkierejükre.

„Nonszensz, (...) hogy ezt egy kormány megengedheti magának, főleg most, amikor egy megélhetési válság elején vagyunk még csak!” – fakadt ki a képviselő.

Kapcsolódó párttagok