mszp.hu | Belföld
2022. április 12. 15:43

Az MSZP a parlamentből és az utcáról is támogatja a munkavállalókat

Az MSZP a parlamentből és az utcáról is támogatja a munkavállalókat
A fideszes kormány maradtával az emberek helyzete egyre nehezebbé válik – az MSZP 10 fős frakciója ígéri, a parlamentben és az utcán egyaránt erősíteni fog védelmükben.

A Tungsram nagyarányú létszámleépítése jó példa arra, milyen nehéz helyzetbe hozta a munkavállalókat a kormány: még a kollektív szerződés sem ér semmit, hiszen a cégek azt akár a kirúgások, akár már a munkavállalókkal szembeni visszaélések érdekében következmények nélkül módosíthatják. Ezen radikális eszközökkel kell változtatni – mondta el Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

Emlékeztetett, csak szimbolikus jelentősége van annak, hogy a szakszervezet sztrájkbizottságot hozott létre a Tungsram esetében, hiszen a 2010-es sztrájktörvény-módosítás megtiltja, hogy a kollektív szerződés módosítása vagy megszüntetése miatt sztrájkba lépjenek a dolgozók.

„Egyre inkább rá fognak kényszerülni a szakszervezetek is arra, amire az ellenzék is, hogy olyan tiltakozó megmozdulásokat szervezzenek, amelyek bizony feszegetni fogják a jelenleg fennálló jogi kereteket, mert ezekben a keretekben megmaradva eszköztelenek és fegyvertelenek” – figyelmeztetett a szocialista politikus.

Komjáthi rámutatott, az erősebb eszközök bevetéséhez a törvények értelmében fontos, hogy a szakszervezeti tagok létszáma elérje a 10%-ot a dolgozók körében, különösen, hogy a Fidesz várhatóan folytatni fogja a szakszervezetek kivéreztetését. "Nem véletlenül volt a közös ellenzéki program egyik sarkalatos pontja a szakszervezetek megerősítése és támogatása" – emelte ki.

Elmondta, mindemellett az álláskeresési járadék 9 hónapra való visszaemelését, amelyről népszavazás is lesz, az MSZP továbbra is támogatni fogja a parlamentben és közvetlenül az emberek között is. "Nagyobb tere lesz az utcai politizálásnak: a látszatát is el kell kerülni, hogy látszatellenzék legyünk. (…) Minden olyan forrást és lehetőséget ki kell használni, ami segít abban, hogy az utcán tudjuk politizálni, minél többet ott tudjuk lenni az emberek között. Azt követelni, hogy ne vegyük fel a mandátumot, és ne éljünk azokkal a forrásokkal és lehetőségekkel, ami ezzel jár, azt eredményezné, hogy nem tudunk elmenni az emberekhez, nem tudunk vidékre menni” – világított rá.

A Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese megerősítette, pártja ismeri és érti a vidéket, hiszen az MSZP szervezte az éhségmeneteket és az ő javaslatuk volt a minimálbér adómentessé tétele is. „Ez a vidéket érinti főleg, mert ott foglalkoztatnak nagyrészt minimálbéreseket, illetve a 9 hónapos álláskeresési járadék is nagyrészt a vidéket érinti, mert ugyebár nem Budapestre jellemző a munkanélküliség.

Tehát az MSZP érti a vidéket, csak az eszközöket kell megtalálni, amikkel a vidéki emberekkel megtudjuk értetni, mit is akarunk" – hangsúlyozta.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok