mszp.hu | Belföld
2021. március 11. 09:43

Komjáthi: feladatunk az emberek összefogásának képviselete

Komjáthi: feladatunk az emberek összefogásának képviselete
A jelenlegi munkavállaló-ellenes kormány ellenére egyre több esetben sikeresek a sztrájkok.

Csepelen és szerte az országban a munkavállalók és családjaik azt várják tőlünk, hogy erősítsük fel a hangjukat. Nincs ez másképpen most Gyöngyösön sem a B. Braun gyárban – összegezte Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese, a közelgő ellenzéki előválasztáson Csepel–Sorokár szocialista jelöltje szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A béremelések tekintetében a gyár 0%-ről indult, aztán most nagyjából 4%-nál tartanak. Egyébként természetes folyamat, hogy a bértárgyalásoknál a cégek nagy része egy fajta üzenetként értékeli a minimálbér megállapodást, és egy alapnak tekinti; sok helyen ettől az alaptól eltértek, és 8-10%-os béremelés is van. Van, ahol viszont annak ellenére, hogy a válság nem sújtotta, nem érintette őket, mégis úgy néz ki, minthogyha a dolgozókon akarnák behajtani a nem létező veszteségeiket” – ismertette a gyöngyösi példán a munkavállalók helyzetét Komjáthi.

Elmondta, a dolgozók leghatékonyabb érdekképviselete mindig az erős szakszervezet lesz, amit csak összefogással lehet elérni. „A Vasas, a Vegyész és még több szakszervezetnél is a közelmúltban sikeres tárgyalások voltak. Alapvetően azt kell megérinteniük az embereknek, hogyha van szakszervezet és így bérharc is, akkor több jut a dolgozónak. Ha van szakszervezet, akkor vannak nagyon szigorúan be is tartott munkavédelmi szabályok. Ha ezt megértik az emberek, összefognak és együtt lépnek fel, akkor sikeresek lehetnek, és itt a kulcs: az összefogás. Akkor tud sikeres lenni egy szakszervezet, ha erőt tud felmutatni, de csak akkor tud erős lenni, ha az emberek odaállnak: belépnek és aktívan részt vesznek benne. Itt most ezt történik” – tette hozzá.

Az MSZP elnökhelyettese kiemelte, Csepelen is vágynak az emberek arra, hogy jobban hallassák a hangjukat, ezért döntött úgy, hogy végül ott méretteti meg magát az előválasztáson. „Már országos politikussá váltam, és az országban engem mindenhol azok fogadtak, akiknek segítségre van szükségük. A csepeliek is azt mondták, hogy nem elég erős a hangjuk, és hogy szeretnének egy határozott, erős hangú embert, egy keményebb kiállásút. Csepel mellett döntöttünk! Én bárhová eljutok, ahol segítségre van szükség, a csepeliekhez is, a soroksáriakhoz is: és ha nem elég erős a hangjuk, akkor használják az enyémet”!

Aláhúzta, hálás hogy olyan helyzetben tud indulni, amikor nem politikai alkuk választják ki a képviselőjelöltet, ahogy eddig Csepelen is. „Azt szeretném, hogy elinduljak az előválasztáson, és a változást akaró emberek válasszanak ki!” – fejezte ki Komjáthi az MSZP felfogását az ellenzéki jelöltségről.

Felidézte, Csepelen sok emberben él a szégyenérzet a pacalpörköltes Németh Szilárdos időszak miatt, most viszont kiváló köztársaságpártiak fognak megmérkőzni. „Itt alkalmas jelöltek fognak indulni, de a legalkalmasabbat fogják az emberek kiválasztani, és ez én leszek” – tette hozzá. 

 

Kapcsolódó párttagok