mszp.hu | Belföld
2023. február 20. 17:04

Komjáthi Imre: A kormány tekintse partnernek a magyar munkavállalókat

Komjáthi Imre: A kormány tekintse partnernek a magyar munkavállalókat
Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be melynek célja, hogy az állam és a munkáltató mellé harmadik félként beemeljék a dolgozót a stratégiai partneri tárgyalásokba.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke napirend előtti felszólalásában kifogásolta, hogy a stratégiai megállapodásokról a magyar dolgozókat nem kérdezik meg.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a fideszes képviselők meg sem jelentek, hiszen fontos témák kerültek napirendre. Komjáthi Imre felszólalásában a munkabékéről és a dolgozók biztonságáról beszélt. 

"Amikor a magyar kormány stratégiai partnerséget köt egy nagyvállalattal, akkor a tárgyalás a legfelső emeleten, zárt ajtók mögött, kényelmes bőrfotelekben zajlik. Közben odalent a magyar dolgozó némán végzi a munkáját, nem kérdezik meg őket, hogyan biztosítsák jogaikat a stratégiai szerződésben." 

A stratégiai együttműködésnek az lenne a célja, hogy a dolgozók biztonságos és kiszámítható munkahelyen dolgozhassanak, ahol a helyzetük rendezett, a jogaikat tiszteletben tartják, és ahol a szakszervezetek is szabadon működhetnek; vagyis ahol valóban partnerként tekintenek a dolgozó magyar emberekre.

Az Orbán-kormány viszont olyan vállalatokkal is kötött stratégiai szerződést, ahol gyakoriak a létszámleépítések, sőt teljes gyárbezárások is előfordultak, mint a Nokia, a Microsoft vagy a Tungsram.

A MSZP határozati javaslata szerint:

  1. Az állam és a munkáltató mellé a magyar dolgozók képviselőit is emeljék be a stratégiai partnerségi megállapodásokat megelőző tárgyalásokba, illetve ne hajthassanak végre létszámleépítést azok a vállalatok, amelyek állami támogatásokat kaptak. 
  2. A cégek ne "csemegézhessenek" a kollektív szerződésből, kiválogatva a nekik kedvező feltételeket. 
  3. Ne akadályozzák, sőt írják elő a szakszervezet-alapítást a stratégiai partnereknél.
 

Kapcsolódó párttagok