mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 26. 12:14

Komjáthi Imre: A legkevesebbet keresők kenyeréből már nem lehet letörni

Komjáthi Imre: A legkevesebbet keresők kenyeréből már nem lehet letörni
Nem elég fizetésemelésekről beszélni, meg is kell azt valósítani, az MSZP ezért javasolja az azonnali 8 százalékos béremelést a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő a hétfői Egyenes Beszédben kifejtette pártja bérrendezési programjának részleteit.

A kormány számtalanszor átverte az embereket, például azzal, hogy pénzt hazudnak a zsebükbe. A legutóbbi példa az volt, amikor azt mondták, hogy emelik a bért, ez azonban úgy valósult meg, hogy az alapbért valóban növelte a kormány, de visszavett a pótlékok összegéből, így érdemi változás nem történt. A legfrissebb KSH-adatok pedig azt igazolják vissza, amit nap mint nap lehet hallani az emberektől, hogy gyakorlatilag vannak olyanok, akiknek 2021 óta nem emelkedett a bére, így „40%-os veszteséget könyvelhetnek el”, fogalmazott Komjáthi Imre.

„Nemsokára a Magyar Szocialista Párt be fog nyújtani egy újabb törvényjavaslatot, amiben kezdeményezni fogjuk az európai minimálisbért bevezetni” – jelentette ki az MSZP társelnöke. Elmondta, pártja ezt forintosítani is fogja, 350 ezer forintra kellene emelni a minimálbért, ezt egybe kellene vonni a garanciális bérminimummal. A szociáldemokrata politikusok feladata az, hogy olyan javaslatokat tegyenek, melyek a munkavállókat segítik, a munkáltatóknak pedig nem szabad az MSZP javaslata hallatán a „szívükhöz kapni”, hiszen 2015-ben is fizetésemelésért kampányolt az MSZP, melyet kinevetett a kormány, majd egy évre rá Orbán Viktor 3 éves bérmegállapodást kötött a munkáltatókkal. „Akkor ez a nevető kórus elhallgatott, az MSZP-nek igaza volt, az MSZP-nek pedig most is igaza van” – jegyezte meg a szocialista országgyűlési képviselő.

A gazdaságban megjelenne az a pénz, amit a béremelésre fordítana az MSZP. Első lépcsőként azonnali 8 százalékos béremelést kellene adni a dolgozóknak, mind a minimálbér és a garantált bérminimum esetében, így ki lehetne egyenlíteni a reálbér-csökkenés okozta veszteségeket. Komjáthi Imre kifejtette, jelenleg nagyjából 200 ezer ember kap minimálbért, 800 ezer pedig garantált bérminimumot. Az ő fizetésüknek a megemelése nem pörgetné fel az inflációt, hiszen az eddigi hatalmas áremelkedéseket sem a bérek növekedése okozta, hanem a kormány elhibázott gazdaságpolitikája.

Lehetne úgy béreket emelni, hogy az ne a vállalkozásokat sújtsa, az MSZP évek óta sürgeti a minimálbér adómentessé tételét. Ez azonnali 15 százalékos pluszt jelentene a dolgozóknak, ami 34.800 forintot jelentene havonta. Ez pedig megjelenne a gazdaságban, hiszen például azoknak a kisboltoknak nem kellene bezárni, akiknek jelen helyzetben be kell, a radikálisan lecsökkent forgalom következtében.

„Nem elég szociáldemokratának látszani, annak is kell lenni” – mondta el az MSZP társelnöke, aki szerint jelenleg a Magyar Szocialista Párt az egyetlen olyan szociáldemokrata párt, mely minden esetben, konzekvensen kiáll a dolgozók érdekeiért és az érdekvédelmi szervezetek jogaiért.

Kapcsolódó párttagok