mszp.hu | Belföld
2023. április 20. 13:37

Komjáthi Imre: A postai dolgozók bérrendezése is szükséges!

Komjáthi Imre: A postai dolgozók bérrendezése is szükséges!
Az MSZP társelnöke írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Nagy Márton István gazdaságfejlesztési miniszternek a postai dolgozók bérrendezésével kapcsolatosan.

A kormány jelentős béremelést tervez a minisztériumok tisztségviselőinek, akik akár 33-66 százalékos bérnövekedésre is számíthatnak. Az eddigi 500 ezer forint helyett 750 ezer forintra nőhet a fizetése még a minisztériumi bértábla legalsó sávjában lévő kormánytanácsosoknak is. A minisztériumi főosztályvezetők az eddigi 1 millió 500 ezer helyett akár 2 millió forintot is kaphatnak havonta. Azonban az állam egyéb szektoraiban dolgozó munkavállalók fizetésemeléséről nem hallani. 

Az MSZP régóta szeretné elérni, hogy az állam ne csak a kormányzati szerveknél dolgozó munkavállalók bérét rendezze, hanem biztosítson forrást a többi dolgozónak is. „Egy postai dolgozó vagy egy minisztériumi főosztályvezető kaphat arányaiban nagyobb fizetésemelést?” – címmel tette fel az írásbeli kérdést Komjáthi Imre.

A márciusi 25,2 százalékos infláció mellett, csupán 10 százalékos béremelés került bejelentésre a postai dolgozók számára. Bár a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében a fizetések növekedése 2023. január 1-ig visszamenőlegesen jár, nem nehéz belátni, hogy mindez csekély segítséget jelent ahhoz képest, hogy az élelmiszerárakat érintő infláció pedig hónapok óta bőven 40 százalék felett alakul. Az emberek napról napra találkozhatnak egyre magasabb árakkal a boltokban. A folyamatos infláció pedig egyre inkább elértékteleníti az emberek fizetését. 

Az MSZP szerint a postai dolgozók megbecsülésére is szükség van, hiszen az állam működtetése szempontjából is fontos közfeladatot látnak el. Éppen ezért Komjáthi Imre az alábbi két írásbeli kérdést intézte a miniszterhez: 

  1. Kíván-e élni azzal a kormányrendelet módosítása adta lehetőséggel, hogy akár 33-66 százalékos béremelést is biztosíthat a tárcánál dolgozó tanácsosok, főtanácsosok, osztályvezetők és főosztályvezetők részére?
  2. Hogyan kívánja ehhez képest tovább növelni a postai dolgozók fizetését?

Az MSZP a munkavállalók pártján áll, az a célunk, hogy minden magyar munkavállaló biztonságos munkakörülmények mellett dolgozhasson, továbbá, hogy a dolgozók tisztességes javadalmazást kapjanak az elvégzett munkájukért. Biztonságot minden magyar dolgozónak!

Kapcsolódó párttagok