mszp.hu | Gazdaság | Civilek
2023. február 28. 11:23

Komjáthi Imre: Átláthatóságra van szükség az akkumulátorgyárak ügyében

Komjáthi Imre: Átláthatóságra van szükség az akkumulátorgyárak ügyében
A Parlament első tavaszi ülésnapján tartották a vitát a Magyarországra telepített és telepítendő akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke személyes tapasztalataira támaszkodva is meg tudja erősíteni; ilyen módon nem szabad gyárakat telepíteni.

A szocialista politikus elmondta, 33 éven keresztül dolgozott a vegyiparban, így nagyon jó rálátása van arra, mennyire óvatosan kell bánni a vegyianyagokkal. Kiemelte, Kazincbarcikán jelenleg is üzemel vegyi gyár, melynek közelében élnek emberek, de biztonságban érezhetik magukat, márpedig azért, mert van átláthatóság. Van párbeszéd és van szakszervezet, az ott élők pontosan tudják, hogy biztonságban vannak.

Komjáthi Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a most építeni tervezett akkumulátorgyárak ügyében a legfontosabbak hiányoznak az emberek számára. Ezek pedig a bizalom, a biztonságérzet és az átláthatóság. A stratégia partner cégek esetében korábban azt az adatok közölték, hogy az utóbbi 3 évben átlagosan 0,98 munkavédelmi ellenőrzés volt gyáranként. A politikus szerint ahhoz, hogy bízzanak az emberek abban, hogy nincs veszélyben az egészségük és a környezetük szükség van rendszeres ellenőrzésekre, melyek garantálják munkakörnyezet biztonságát.

A gödi gyár példáját hozta fel az MSZP társelnöke. Mint mondta, csak akkor derült ki, hogy hányan dolgoznak ott, amikor egy beszélgetés alkalmával a katasztrófavédelem vezetője elmondta, nagyjából 3 ezer az ott dolgozók száma. Komjáthi Imre szerint érthetetlen, miért kell ennyire titkolózni. Addig nem lehet akkumulátorgyárakat építeni, amíg nincs meg a bizalom és a biztonságérzet és az átláthatóság, foglalta össze a politikus.

Az MSZP ezért javasolta azt, hogy legyenek kötelezően szakszervezetek a stratégiai partnecégeknél, ebből kifolyólag kollektív szerződést is kössenek az alkalmazottakkal. Komjáthi Imre hozzátette, a helyiek sem fogják ennyire ellenezni a gyárak telepítését, ha tudják, hogy biztonságban vannak. Továbbá a szocialista politikus kiemelte, nagy hiba a termékeny Alföldre gyárakat telepíteni. Mint mondta, a „zsíros magyar földön” búza legyen elvetve és abból magyar kenyér készüljön. 

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be, mely a beépítésre szánt területtől számított 12 kilométeren belül létesítendő, illetve bővítendő akkumulátorgyárak megvalósíthatóságát az alábbi feltételekhez kötné:

  • az akkumulátorgyár építési engedélyének feltétele, hogy az építkezés helyszíne szerint érintett település választópolgárai érvényes helyi népszavazás útján támogassák a megvalósítást, illetve bővítést;
  • a bővítés feltétele, hogy az akkumulátorgyár korábbi működése során maradéktalanul betartotta a vonatkozó környezetvédelmi és munkaügyi előírásokat, új gyár létesítése esetén a beruházó ezen előírások betartásának kiemelt ellenőrzését lehetővé teszi és saját költségvetéséből finanszírozza;
  • nem engedélyezhető építés, illetve bővítés olyan mezőgazdasági területen, melynek hektáronkénti átlagos aranykorona értéke a 25-öt meghaladja.

Ha a helyiek és a vállalatok között meglenne a bizalom és mindenki tudná, nem kell féltenie az egészségét, akkor nem lenne ekkora felháborodás sem a gyárak telepítését illetően.

Kapcsolódó párttagok