mszp.hu | Belföld
2023. január 31. 13:27

Komjáthi Imre: az akkumulátorgyárak esetében is a legfontosabb a biztonság

Komjáthi Imre: az akkumulátorgyárak esetében is a legfontosabb a biztonság
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke írásbeli kérdést nyújtott be a Parlamentnek, hogy megtudja, hogyan garantálja a kormány a debreceni akkumulátorgyár ügyében a lakosság, a dolgozók és a környezet védelmét. Azt is szeretné megtudni tervez-e a kormány stratégiai partnerséget kötni a debreceni akkumulátorgyár beruházójával?

Komjáthi Imre szerint az akkumulátorgyárak ügyében a legfontosabb a biztonság: a munkavállalóké, a helyi lakosoké, és a környezeté. 

"33 évig dolgoztam vegyiparban. Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen az: az egészséges tüdőmet és májamat otthagyni a gyárban" - írja Facebook bejegyzésében a társelnök.
 
Mint ismert a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) akkumulátorgyárat építene Debrecenben. A 3000 milliárdos beruházás óriási felháborodást és riadalmat keltett.

A gyártási technológia több pontja is kérdéseket vetett fel: az alapanyagok útja ismeretlen, mennyi a feldolgozási hulladék és ezzel mi történik, az alapanyagok tárolásával keletkező szennyeződés mekkora környezetterheléssel jár, mi lesz az ivóvízzel. Az egyik legveszélyesebb gyártási műveletet a cég német üzemében el sem végzik, sőt ott annak még csak az ötlete sem merült fel. Hogyan fordulhat elő, hogy a debreceni üzemben ez mégis megvalósul? Milyen garanciák állnak rendelkezésre, hogy a debreceni akkumulátor gyár alapanyagai, gyártási, raktározási tevékenysége nem veszélyezteti a helyi lakosság biztonságát?

Tisztázni kell azt is, hogy az esetleges üzemzavar miatt bekövetkező károk esetén mennyi időre van szükség a keletkezett veszély elhárítására és rendelkezésre állnak a szükséges műszaki feltételek.

Az MSZP szerint a kormánynak garanciát kell adnia a munkavállalók, a dolgozók, a lakosság valamint a környezetvédelem biztonságára.

Komjáthi Imre világos válaszokat vár arra ezekről hogyan kíván gondoskodni a kormány, továbbá azt is szeretné megtudni, hogy tervez-e a magyar kormány stratégiai partnerséget létesíteni a debreceni akkumulátorgyár beruházójával?

Az MSZP továbbra is azt képviseli, hogy hogy a kormány csak olyan vállalatokkal létesítsen, illetve tartson fent a stratégiai partnerséget, amelyek valóban partnernek tekintik a magyar dolgozókat. A stratégiai partnerség nem lehet csak egy olyan drága címke, aminek az árát a dolgozók fizetik meg, de semmi hasznuk nincs belőle.

Kapcsolódó párttagok