mszp.hu | Gazdaság | Civilek
2023. március 01. 17:54

Komjáthi Imre: Az emberek biztonsága mindennél fontosabb!

Komjáthi Imre: Az emberek biztonsága mindennél fontosabb!
A kormány stratégiai partnerei csak azok lehessenek, ahol működik szakszervezet, partnernek tekintik a dolgozót, és kollektív szerződést kötnek, melyből nem tud mazsolázni a munkáltató - erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden este.

Komjáthi Imre a Parlamentben azt próbálta megértetni képviselőtársaival, hogy az emberek biztonsága mindennél fontosabb. 

Amikor vitát folytatunk, hogy kellenek e akkumulátorgyárak az országba, vagy nem, akkor az egy legitim vita gazdasági, munkahelyteremtési szempontokból, de ha az embereknek ellenérzése van a gyárakkal kapcsolatban, akkor az azért van, mert nem átlátható az, hogyan fognak ezek a gyárak működni, hogyan tartják majd be a munkaügyi- és munkavédelmi szabályokat - mondta a műsorban Komjáthi Imre.

Az Orbán-kormány 12 éves kormányzása nem ad okot a bizalomra, ugyanis a Munka Törvénykönyvét a munkavállalók hátrányára módosították, így az kiszolgáltatja őket a tőkének, a multinacionális cégeknek. A kormány stratégiai partnerei vagy nem tartják be a törvényket, vagy nagyon lazán kezelik azokat. Komjáthi Imre példaként említette a gödi Samsung-gyárat, ahol nem lehet tudni, hogy hány munkavédelmi ellenőrzés zajlott. 

Kérdésre azt mondta: akkumulátorgyárat úgynevezett barnamezős beruházás keretében lehetne építeni olyan gyárterületeken, ahol már nem folyik termelés, vagy bezárták a gyárat és még nem találtak rá másik vevőt; de minden esetben meg kell kérdezni erről az embereket helyi népszavazás útján.
 

Komjáthi Imre szerint nem kell félni a helyi népszavazástól akkor, ha bizalmat tudnak ébreszteni az emberekben azzal, hogy minden transzparens és átlátható, korrekt a tájékoztatás, és az emberek azt látják, hogy a kormány megvédi a munkavállalókat.
 
Az MSZP parlamenti határozati javaslatot nyújtott be, hogy minden esetben helyi népszavazáson kérdezzék meg a helyieket, mielőtt akkumulátorgyárat akarnak telepíteni, illetve 25 aranykoronánál értékesebb földre ne lehessen akkumulátorgyárat építeni. „A zsíros magyar földben ne akkumulátorgyár nőjön, hanem oda búzát vessünk, és jó magyar kenyér legyen belőle!”
 
Az MSZP társelnöke beszélt a Parlament Vállalkozásfejlesztési Bizottságának hétfő üléséről, ahol a fideszes képviselők leszavazták az MSZP javaslatát arról, hogy ne lehessen stratégiai partnerségi szerződést kötni olyan céggel, amely nem tartja tiszteletben a magyar törvényeket, és nincsenek rendezett munkaügyi kapcsolatai.
 
„Érdekesnek” nevezte az ülést, mert, mint mondta, míg ő folyamatosan az emberről, az emberek munkavédelmi, megélhetési és munkaügyi biztonságáról beszélt, addig a négy fideszes hozzászóló mindegyike folyamatosan a pénzt hozta szóba: hogy mennyi támogatást kapnak a kis- és középvállalkozások és a multinacionális cégek.
 
„Nekünk, szociáldemokratáknak, az ember a lényeg” – hangsúlyozta a szocialista társelnök. Alapvető különbség a konzervatív és liberális, illetve a szociáldemokrata pártok között, hogy amíg a konzervatívok és liberálisok a piacra bíznák a szabályozást, addig „mi meg azt mondjuk, hogy igenis, az államnak be kell avatkozni!”
 
Ilyen vitára készülünk most az ellenzéki oldalon liberális pártokkal, a most indított ÉlelmiszerárSTOP - kampánnyal kapcsolatban. Melynek legfőbb pontja, hogy amíg nem csökkentik 0 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját, és ilyen magasak az élelmiszerárak, addig maradjanak a hatósági árak.

Kapcsolódó párttagok