mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. május 19. 12:50

Komjáthi Imre: Az MSZP a hétköznapok és a hétköznapi emberek pártja

Komjáthi Imre: Az MSZP a hétköznapok és a hétköznapi emberek pártja
Az egyre növekvő szegénység ellen és az egyre romló életkörülmények javítására dolgozta ki az MSZP a Mentőcsomag a háztartásoknak programját, mely azonnali segítséget nyújtana a legnehezebb helyzetbe kerülteknek. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a péntek reggeli ATV Start című műsorban elmondta, még többet kell dolgozni azért, hogy az emberek alternatívát lássanak az MSZP-ben is.

Az MSZP Mentőcsomag a háztartásoknak javaslatcsomagja biztosítaná, hogy az emberek megvehessék azokat az alapélelmiszereket, melyekre szükségük van. A kiskeresetűeknek és a nyugdíjasoknak ma már komoly gondot jelent beszerezni a mindennapokra szükséges élelmiszereket is. Komjáthi Imre elmondta, eleinte mennyiségi spórolást lehetett megfigyelni az emberek vásárlási szokásaiban, ma már azonban minőségi spórolásról kell beszélni, nagyon megnézik az emberek, mit engedhetnek meg maguknak.

Az MSZP javaslatai megoldást nyújtanának ezekre a problémákra, hiszen például az alapélelmiszerek ÁFÁ-jának a nullára csökkentésével, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlésével egyik napról a másikra a harmadával csökkenne az élelmiszerek ára. A kormánynak erre lenne mozgástere a költségvetésben, azonban inkább folyamatosan nyerészkednek az Európa-rekord ÁFÁ-n. Az MSZP társelnöke szerint, ha a Vodafone felvásárlására és a „haveri kör” pénzelésére van forrás, akkor az ÁFA csökkentésére is kellene, hogy legyen.

A szocialista országgyűlési képviselő kiemelte, a Mentőcsomag a háztartásoknak program egy másik pontját, mely a legrászorultabb 300.000 családnak biztosítana havi 20.000 forint összegben élelmiszer-bankkártyát. Ezt az összeget pedig csak élelmiszerekre lehetne költeni, így lehetővé válna ismét megvásárolni a szükséges ennivalót. Felmérések szerint a budapestiek 19%-a, míg a vidékiek 40%-a él létminimum alatt, egy embernek havonta 30 ezer forintot kell költeni élelmiszerre csak azért, hogy túlélje a hónapot. A 124 ezer forintos létminimummal érdemes párhuzamba vonni azt, hogy egy szociális gondozó, 30 év ledolgozása után 230 ezer forintot keres, tehát a fizetésének fele elmegy a létfenntartásra.

Komjáthi Imre emlékeztetett, nem csak a szegényebb társadalmi rétegeket sújtja a drágulás, hanem már a középosztály is csúszik le, a dolgozói szegénység is felütötte a fejét. A Fidesz által felépített alternatív valóságban azonban nem csak azok a megtévesztett szavazók élnek, akik elhiszik, amit a kormány mond, de maguk a fideszes politikusok sem a való világban mozognak. Az MSZP társelnöke szerint a fideszes politikusoknak is ki kéne mennie az utcára, a piacra és beszélgetni az emberekkel, ahogy teszi ezt ő maga is.

A kisebb falvakban a kormánypárt támogatottsága nem feltétlen a Fidesz népszerűségével indokolható, hanem az ellenzék népszerűtlenségével. Ellenzéki politikustól meglepő lehet ezt hallani, de Komjáthi Imre szerint őszintén kell erről is beszélni. Az MSZP pedig a hétköznapi emberek pártja és igyekszik alternatívát mutatni, de ezért még többet kell dolgozni, mondta el a szocialista politikus.

Orbán Viktor pénzt hazudik az emberek zsebébe, hiszen, ugyan pénzhez juttatja az embereket az egyik kezével, de a másikkal pedig elveszi azt, hiszen már minden minőségi ellátásnak, oktatásnak, egészségügynek meg kell fizetni az árát.

A sokasodó akkumulátorgyárakkal kapcsolatban elmondta, búzamezők közepére akar a kormány például Győrszentivánba is létesíteni ipartelepet. Ezért az MSZP helyi politikusával, Pollreisz Balázzsal együtt felkarolta az ügyet a párt és mindent megtesznek azért, hogy a győriek véleményét ne hallgattassa el a kormány.

Kapcsolódó párttagok