mszp.hu | Belföld
2024. május 01. 16:21

Komjáthi Imre: Az MSZP a Parlamenten belül és kívül is a munkavállalókért dolgozik

Komjáthi Imre: Az MSZP a Parlamenten belül és kívül is a munkavállalókért dolgozik
A május elseji majálison tartott kerekasztal-beszélgetésen a hazai szakszervezetek uniós kapcsolatáról és helyzetéről is tartottak beszélgetést. Magyarországon az érdekvédelmi szervezetek nehezebb helyzetben vannak, mint Európa többi országában, tenni kell azért, hogy a helyzet javuljon. A felmerülő kérdésekről, a megoldásokról Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, Andor László volt uniós biztos, az MSZP elnökségi tagja és Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszélgetett.
Komjáthi Imre, korábbi szakszervezeti vezetőként arról beszélt, hogy a Magyar Szocialista Párt folyamatosan tartja a kapcsolatot az érdekvédelmi szervezetekkel. A politikának feladata van, olyan jogszabályi hátteret és forrásokat kell biztosítani, melyekkel a szakszervezetek tudnak dolgozni, melyek segítségével el tudják végezni a feladatukat. Egy kormányváltást követően olyan munkaügyi minisztériumra lesz szükség, mely partner az érdekvédelmi szervezetekkel. A jelenlegi helyzet ugyanis tarthatatlan, a kormány egyáltalán nem egyeztet a szervezetekkel, nem foglalkozik érdekeikkel. Erre a gondolatmenetre ráerősített később Zlati Róbert is, aki szerint mára annyira eltávolodtak a pártok és a szakszervezetek, hogy ezen változtatni kell. Az MSZP azonban az a párt, mellyel természetes szövetséges, többek között a múltból fakadóan is a Magyar Szakszervezeti Szövetség.
 
Komjáthi Imre pártjának kezdeményezéseiről elmondta, számos olyan határozati javaslatot nyújtottak már be az országgyűlés elé, melyek a dolgozók védelmét szolgálják. A mindenkori kormányoknak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a munkások egészségére, testi épségük védelmére és meg kellene akadályozniuk azt, hogy a külföldi nagyvállalatok ne növelhessék bevételüket a munkavállalók kárára.
 
Zlati Róbert elmondta, a nagyvállalatok Magyarországon másképp állhatnak a munkavállalókhoz, a profit érdekében több mindent megtehetnek dolgozóikkal, mint az unió többi országában. Mindehhez pedig a jelenlegi, fideszes kormány asszisztál, lehetőséget és teret ad erre.
 
Andor László rámutatott, pénzügyi és szociális tekintetben is változnia kell a helyzetnek Magyarországon. Hazánkban szándékosan gyengíti a kormány a munkavállalók képviseletét, az uniónak pedig szerepe van abban, hogy ez megváltozzon.