mszp.hu | Belföld | Nemzetpolitika
2023. március 17. 13:49

Komjáthi Imre: Az MSZP politikusai folyamatosan járják országot

Komjáthi Imre: Az MSZP politikusai folyamatosan járják országot
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke az ATV Start pénteki műsorában a párt március 15-ei erdélyi megemlékezésről, az MSZP árstop kampányáról és a kormány adópolitikájáról beszélt. Szóba került még a párt felkészülése a jövő évi önkormányzati választásokra.

Rendkívül fontos az MSZP számára, igazi baloldali pártként, hogy szolidáris legyen mindenkivel, ehhez pedig hozzátartozik a határon túli magyarság is. Molnár Zsolt és Komjáthi Imre ezért utaztak Erdélybe március 15-én, míg Kunhalmi Ágnes és Hiller István Pesterzsébeten helyezett el koszorút a Petőfi-szobornál. Azt követően, hogy a társadalomnak túl kellett élnie a pandémiát, át kellett vészelnie egy nagyon nehéz gazdasági helyzetet fontos az, hogy összekapaszkodjon a közösség és kifejezzék szolidaritásukat. Komjáthi Imre elmondta, Nyergestetőnek szimbolikus jelentősége is van, hiszen 1848-ban csupán 200 katona szállt itt szembe a császári sereggel.

Az MSZP nemzetpolitikában gondolkodik, ezért tartja fontosnak a párt a szoros kapcsolatot a határon túli magyarokkal, az itthoni honfitársaink haza tudjanak járni Erdélybe, ez is a cél – mondta el a párt társelnöke. Továbbá a szocialista párt Erdélybe látogatása szimbolikus jelentőségű is volt, kifejezte, már nem úgy gondolkodik az MSZP a határon túli magyarságról, mint 15 évvel ezelőtt.

A Magyar Szocialista Párt hatalmas erőkkel készül a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokra, nem lehet úgy szavazókat szerezni, hogy „egyik pártból átülünk a másikba”. A párt társelnöke kiemelte, nem kampányszerűen készülnek a választásokra, hanem folyamatosan járják az országot, hogy minden városba eljussanak. Az MSZP-nek élő, aktív közössége van, nőtagozattal, nyugdíjas tagozattal, ifjúsági szervezettel, melyeknek továbbképzéseket, konferenciákat tartanak. Komjáthi Imre elmondta, így készülnek a választásokra, nem „átcsábítással”. A társelnökké válásakor Komjáthi Imre vállalása az volt, hogy stabilizálja a pártot. A stabilizáció mellett sikerült a párttámogatottságot növelni is.

A kormány és a monetáris politikai szakembereknek bizalmat kéne építeni egymás között, így erősödhetne a forint, valamint meg kéne tenni azokat az intézkedéseket, melyekkel Magyarország hozzájuthatna az uniós támogatásokhoz, részletezte a gazdasági helyzetet a szocialista politikus. Emellett nem Vodafone felvásárlásra kéne költeni a kormánynak, hanem az emberek megsegítésére, tette hozzá a társelnök.

Komjáthi Imre elmondta, egy romániai bevásárlóközpontban 20-40 százalékkal olcsóbbak átlagosan a termékek, ennek pedig az alacsony ÁFA az oka. Romániában az alapélelmiszerek ÁFÁ-ja csupán 5 százalék, miközben hazánkban az Európa-rekorder 27 százalékos forgalmi adót még tovább növelte a kormány a nyáron bevezetett 4,1 százalékos különadóval. Ez a valódi oka a hazai brutális inflációnak, ezért javasolja az MSZP az alapélelmiszerek ÁFÁ-jának nullára csökkentését, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlését.

Kapcsolódó párttagok