mszp.hu | Belföld
2024. július 09. 09:54

Komjáthi Imre: Az MSZP valódi baloldaliságát kell megmutatni az embereknek

Komjáthi Imre: Az MSZP valódi baloldaliságát kell megmutatni az embereknek
Az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség fennállásának két aspektusa van a szocialista párt részéről, kell ugyanis jogi és politikai szempontról is beszélni a koalíció kapcsán, mondta el Komjáthi Imre. Az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt pártja jövőjéről, saját ambícióiról, valamint a hárompárti szövetséget érintő kérdésekről is.

Komjáthi Imre az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség fennállása kapcsán elmondta, telefonon beszélt a DK elnökével, Gyurcsány Ferenccel, hiszen az ő és a pártja kommunikációjában úgy tűnt, a szövetség már valójában nem is létezik. A Demokratikus Koalíció vezetője úgy nyilatkozott, formálisan nem lett felbontva a szövetség, de a jövője bizonytalan. Az MSZP országgyűlési képviselője kifejtette, pártja esetében a hárompárti koalíció kapcsán két aspektusról kell beszélni, egy jogiról és egy politikairól. Míg előbbi esetében az MSZP Kongresszusa adott felhatalmazást erre a szövetségre, így csak az is tudja azt felmondani, a testület pedig legközelebb szeptember végén ül össze, addig politikai szempontból az látszik, a szövetség nem létezik.

Tartalmilag a három párt szövetsége kiüresedett, ugyanis az MSZP támogatta Dobrev Klárát, mint az Árnyékkormány miniszterelnökét, ez az intézmény azonban már feloszlott. Az együttműködésre pedig a jövőben is szükség van, mind az önkormányzatokban és a parlamentben is.

A pártok összeolvadásával kapcsolatban Komjáthi Imre elmondta, ennek semmilyen formáját nem támogatja, az MSZP-n belül pedig a többség szintén nem szeretné, hogy ez megtörténjen.

A vezető politikusok személyes felelősségvállalása mindenkinek a saját döntése. Komjáthi Imre munkásemberként megtanulta, mindennek megvan a következménye, a felelősséget pedig vállalni kell. Ennek ellenére a pártot működtetni kell, a társelnöki lemondás politikai gesztus volt, így a tisztújításig Kunhalmi Ágnessel továbbra is együtt vezetik az MSZP-t.

Komjáthi Imre elmondta, újraindulna a pártelnöki pozícióért, azonban nem társelnöki rendszerben. Ennek oka, hogy a pártban is az egy vezető a megszokott, a társelnöki rendszer egy átmeneti időszak volt. A vezető szemléletű gondolkodás pedig a társadalom egészében is tetten érhető. Emellett a média és a politikai tér is „beárazta” a titulust, domináns társelnökre, aki a nagypolitikáról beszél, és egy másik társelnökre, aki a szakpolitikáért és a pártépítésért felel.

A szocialista politikus kiemelte, Kunhalmi Ágnes is rengeteget dolgozott az elmúlt időszakban, az egészségét is kockáztatta, így csak köszönet járhat neki. 

Komjáthi Imre szerint az MSZP számára a politikai termék egy idő után az összefogásban merült ki, a baloldaliság fontossága elsikkadt, ezen változtatni kell. Leszögezte, az MSZP a jövőben is lesz.

Kapcsolódó párttagok