mszp.hu | Belföld
2023. május 04. 18:50

Komjáthi Imre: Egy normálisan működő társadalomban azokon segítünk, akik bajban vannak

Komjáthi Imre: Egy normálisan működő társadalomban azokon segítünk, akik bajban vannak
A pedagógus státusztörvény valódi céljáról, a kormány ÁFA-bevételeiről, valamint az MSZP Mentőcsomag a háztartásoknak javaslatcsomagjáról is beszélt Komjáthi Imre, a párt társelnöke, országgyűlési képviselő, a csütörtök reggeli Aktuál című rádióműsorban.

Az MSZP társelnöke elmondta, a pedagógus státusztörvény egy bosszútörvény, melyet nem véletlen, hogy akkor jelentett be a kormány, amikor erőteljes tüntetések, demonstrációk zajlanak, a pedagógusbérek rendezése és emelése miatt. Fontos azonban különválasztani a pedagógus státusztörvény elleni tiltakozásokat és a Karmelita kolostor előtti kordonbontást. A kordonbontásnak nem szabad elvinnie a fókuszt a tanárok ügyéről, emelte ki Komjáthi Imre.

A kormány egy olyan rendszerbe akarja a státusztörvénnyel bekényszeríteni a pedagógusokat mely a hivatásrendekbe osztásával nagyon hasonlít a Mussolini-féle államberendezkedésre, erre akart rávilágítani Kunhalmi Ágnes, az MSZP női társelnöke is a tegnapi parlamenti felszólalásában, mondta el Komjáthi Imre. Hozzátette, a kormány láthatóan gesztusokat tesz a szélsőjobboldal felé, Budaházy György szabadlábra helyezése is egy ilyen lépés.

A kormány szemléletében az ÁFA-bevételek kapcsán várhatóan nem lesz változás, hiszen hónapról-hónapra rekordokat dönt a forgalmi adóból származó bevétel. „Az év első hónapjában 866 milliárd forintnyi ÁFA bevétel keletkezett, ez minden idők rekordja” – mondta el az MSZP társelnöke. A kormány által előirányzott 7000 milliárd forintos éves ÁFA-bevétel pedig úgy tűnik, szintén meg fog valósulni. 

Éppen ezért mondja az MSZP azt, hogy a jelenlegi megélhetési válsághelyzetben a kormánynak van mozgástere, tovább megvan a lehetősége arra is, hogy olyan intézkedéseket hozzon, melyek azonnali segítséget nyújtanának családok tömegeinek. Ezért állította össze a párt a Mentőcsomag a háztartásoknak nevű javaslatcsomagot, mely valós segítséget nyújtana a nehéz helyzetbe jutott magyaroknak. Komjáthi Imre kiemelte, a javaslatcsomag részét képezi, hogy a leginkább rászoruló 300 ezer család kapjon 20 ezer forint értékben élelmiszer-bankkártyát.

Az MSZP társelnöke elmondta, nemrég jelent meg egy elemzés, mely szerint jelenleg 124 ezer forint a minimális életszínvonal fenntartásához szükséges összeg. Ez pedig azt jelenti, hogy havonta 30 ezer forintot kell költeni egy embernek élelmiszerre, ahhoz, hogy túléljen. Budapesten az emberek 19%-a, vidéken pedig az emberek 40%-a él létminimum alatt, tette hozzá a szocialista politikus. Az MSZP ezekre az adatokra hivatkozva is mondja azt, hogy szükség van az élelmiszer-bankkártyára és forrás is van rá.

A civil és egyházi szervezetek is megerősítik azt, hogy éppen zajlik egy elszegényedési folyamat, hiszen vagy a rezsin, vagy az élelmiszeren sokan spórolni kényszerülnek. Az MSZP javaslataival komoly segítséget nyújtana az átlag alatti nyugdíjjal és keresettel rendelkező embereknek. Hogyha van pénz a Vodafone felvásárlására és rekord ÁFA-bevétellel rendelkezik a kormány, akkor erről lemondhatna, így segíthetne az embereknek. Az utóbbi időben már az is látszik, hogy a dolgozói szegénység is megjelent, így a kormánynak át kéne gondolni, hogy kire fókuszál, hiszen a bajbajutottak megsegítése kéne, hogy a legfontosabb legyen. 

Kapcsolódó párttagok