mszp.hu | Gazdaság | Civilek
2023. február 27. 18:01

Komjáthi Imre: Ha a kormány szerint a szankciók okozzák az inflációt, akkor ők is a felelősök érte

Komjáthi Imre: Ha a kormány szerint a szankciók okozzák az inflációt, akkor ők is a felelősök érte
Az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre a mai parlamenti ülésen interpellációt nyújtott be Varga Mihály pénzügyminiszterhez. Beadványában arra keresi a választ, hogy miért nem tesz érdemi lépést a kormány az infláció megfékezéséért és a nyugdíjak megóvásáért.

Orbán Viktor múltheti évértékelő beszédében az inflációról azt mondta, „Az infláció olyan, mint a tigris, és neked csak egy töltényed van. Ha nem találod el, felfal téged. Kérem, bízzanak bennünk, mi eltaláljuk.” Komjáthi Imre szerint a hasonlat több helyen is sántít, ám leginkább azért, mert az inflációt a kormány maga gerjeszti.

Az MSZP társelnöke ezt több ténnyel is megindokolta. Elmondta, az európai szinten is éllovas infláció már 2021 óta, jóval az orosz-ukrán háború kitörése előtt elkezdett egyre gyorsuló ütemben emelkedni. Továbbá, az euróövezetben mindenhol csökken az áremelkedés mértéke, nyár óta az élelmiszerárak változása Magyarországon a legmagasabb az EU-ban. Mindezek mellett, a kormány semmilyen segítséget nem nyújtott a magyar gazdálkodók számára is csak arra kényszerítette őket, hogy emeljenek az áraikon. A mezőgazdaság leépítése és a termelés hatékonytalanná tétele is csak az árak növekedéséhez járultak hozzá, az pedig, hogy a kormány inkább akkumulátorgyárakat telepít, az egyébként értékes termőföldekre szintén visszaveti a termelékenységet. 

Obánék a brutális inflációt a brüsszeli szankciókra fogják, miközben eddig mind a 9 EU-s szankciós csomagot megszavazta a kormány, feltehetőleg a soron következő tizediket is támogatni fogják. Az MSZP társelnöke szerint a lényeg az, hogy „ha a kormány szerint a szankciók okozzák az inflációt, akkor a magyar kormány tevőlegesen részt vállalt ebben, amikor az összes szankciós csomagot megszavazta. Tehát a magyar kormány felelős a szankciós inflációért, hiszen minden szankciót megszavazott!” 

Komjáthi Imre beszélt a nyugdíjasok helyzetéről is, hiszen, mint mondta, a nyugdíjasokat és a szociális juttatásból élőket sokkal erősebben sújtja a drágulás, mivel ők többet fogyasztanak a megemelkedett árú termékekből. Az élelmiszerek drágulása és a rezsikiadások emelkedése leginkább a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat sújtja. A KSH adatai alapján az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a legerőteljesebben. Előbbi 52,4 százalékkal, míg utóbbi 44 százalékkal nőtt. 

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugdíjas infláció 27,4 százalék volt, míg a nyugdíjemelés csupán 15 százalék volt, így tehát a kormány gerjesztette infláció bőven felemésztette a kiosztott nyugdíjemelést. Hozzátette, az MNB becslése szerint 19,5 százalékos is lehet az idei éves infláció, mely a 2022-es rekordmagas árszintre tevődik majd rá.

Az MSZP társelnöke ezért most azt kérdezi a kormánytól, miért hagyja, hogy az infláció feleméssze a nyugdíjakat, mit fognak tenni a letörése érdekében. Továbbá, az eddigi, nyugdíjakkal és szociális ellátásokkal kapcsolatos kérdésekre sem adott választ a kormány, ez is csak azt bizonyítja, egyáltalán nem érdekli őket a nehéz helyzetbe került emberek sorsa.

Kapcsolódó párttagok