mszp.hu | Belföld
2023. április 13. 13:37

Komjáthi Imre: Ha nem lehet az árakat letörni, akkor a béreket kell emelni!

Komjáthi Imre: Ha nem lehet az árakat letörni, akkor a béreket kell emelni!
„Egészen addig maradjanak az ársapkák, amíg az embereknek napi problémát okoz, hogy megvegyék az élelmiszert” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a csütörtöki reggeli ATV Startban.

Elképesztő mértékben emelkedtek az élelmiszerárak az utóbbi időszakban. Erre reagálva az MSZP egy szakpolitikai javaslatcsomagot készített, hogy miként lehetne olcsóbbá tenni ezeket a termékeket. A javaslatok mind arról szólnak, hogy miként lehet olcsóbb például a kenyér. Nonszensz, hogy ott tartunk, hogy luxuscikk lett a bundás kenyér, a zsíros kenyér. „Az MSZP azt akarja, hogy olcsóbb legyen az élelmiszer. Erre vannak javaslataink, ilyen például a nulla százalékos áfa” – ismertette a javaslatcsomag egyik elemét az MSZP társelnöke. Az élelmiszerekre rakott különadó is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen mértékben emelkednek az árak a boltokban. Tavaly februárban pusztán szavazatszerzés miatt vezették be az ársapkákat. Viszont most valóban szükség van ezekre az intézkedésekre, hiszen az emberek nagyon nehezen tudják megvásárolni az alapvető élelmiszereket. A magyar kiskereskedőket valóban ki kellene segíteni, mert számukra okozhat nehézséget az ársapkák fenntartása, de a multi cégek tőkeerősek, ők meg tudják oldani – érvelt Komjáthi Imre. 

A közelgő önkormányzati- és európai parlamenti választásokkal kapcsolatosan az ellenzéki pártoknak mielőbb meg kellene egyezni. Hiszen ellenzéki politikusok napról napra járnak TV stúdiókba, hogy az összefogás technikai kérdéseiről beszéljenek. „Miközben az embereknek napi problémái vannak, nekünk azzal kellene foglalkozni” – mondta Komjáthi Imre. Az MSZP-nek nem az lesz az üzenete, hogy hány mandátumot tudunk a Fidesztől elvenni, hanem az, hogy „az MSZP szociális Európában gondolkodik.” A programunk célja: a dolgozó emberek megvédése, hogy az épülő akkumulátorgyárakban az ott dolgozóknak „ne kelljen ott hagyni az egészséges máját és tüdejét.” A célunk, hogy a kisnyugdíjasnak ne kelljen hálaadó imát rebegnie Orbán Viktornak azért, mert árstopos a csirkefarát. Egy olyan szociális Európa építésén dolgozunk, ahol az emberek mindennapi megélhetése van a középpontban – tette hozzá. 

Azért van szükség az összefogásra, mert ez a választójogi törvény egységbe kényszeríti az ellenzéket. Pedig vannak alapvető eltérések is a pártok által képviselt szakpolitikák között. Az MSZP számára az a legfontosabb, hogy az emberek mindennapi megélhetési gondjaival foglalkozzon és a munkavállalókat segítse. Az MSZP társelnöke elmondta, hogy a háttérben gőzerővel készülnek a választásokra. Kommunikációs felkészítőket és oktatásokat tartunk a hálózatszervezőknek és azaktivistáinknak. 

Egy béremelésekkel kapcsolatos hírre reagálva az MSZP társelnöke elmondta, hogy: „Magyarországon is folyamatosan zajlanak a bértárgyalások. Az nem segít a dolgozókon, ha 4 százalékos vagy 13 százalékos béremelést kapnak, miközben az infláció 25,7 százalékos. Mi azt gondoljuk, hogy ha nem lehet az árakat letörni, akkor a béreket kell emelni!”

Kapcsolódó párttagok