mszp.hu | Belföld
2023. március 06. 16:25

Komjáthi Imre: Így védik meg a magyar munkahelyeket

Komjáthi Imre: Így védik meg a magyar munkahelyeket
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke hétfői interpellációjában arra kereste a választ, hogy a kormány miért nem tesz valódi lépéseket a magyar munkavállalók helyzetének rendezése érdekében.

A szocialista politikus szerint a tanárok, közalkalmazottak, egészségügyi dolgozók példáján is lehet látni, az állam nem képes rendesen megfizetni a dolgozóit, most pedig már az is látszik, hogy még a biztos munkát is képtelen garantálni.

Komjáthi Imre kiemelte, a kormány gyakran szeret a magyar munkahelyek védelmével példálózni. Múlthéten Orbán Viktor pedig a gazdasági növekedésről és a költségvetési hiány és államadósság csökkentéséről, továbbá újabb munkahelyvédelmi intézkedések meghozataláról beszélt. Mindezek ellenére, a Magyar Posta dolgozói most mégis azzal kellett szembesüljenek, hogy a kormány ígérete nem ér semmit. A napokban nem kevesebb, mint 1200 postai dolgozó elbocsátását jelentették be, pedig néhány hete még azt mondták, hogy felülvizsgálták a leépítések tervét és nem lesznek elbocsátások. A kormány a szankciós energiaválságra hivatkozva sodorja veszélybe több, mint ezer magyar család megélhetését.

Orbánék indokai azonban teljesen alaptalanok. A földgáz tőzsdei ára most bőven alacsonyabb, mint a háború kitörésének napján, tehát nem lehet az energiaválságot az orosz- ukrán konfliktussal magyarázni. Ugyanúgy, ahogy a benzinárak és az élelmiszerárak emelkedése sem a háború kitörésével kezdődött, hiszen az árstopok bevezetésére már korábban sor került. Ideje befejezni, hogy mindent külső körülményekre fognak és vállalni a felelősséget 13 év kormányzásának kudarcáért.

Most azonban az a legfontosabb kérdés, mi lesz az elbocsátott postai dolgozókkal. A Magyar Posta közleménye szerint a partneri program lehetőséget biztosíthat további foglalkoztatásra. Azonban a pontos részletek tisztázásra várnak. Mennyi munkavállót érinthet a további foglalkoztatás, valamint milyen fizetés mellett? Mi lesz a többi, elbocsátott dolgozóval? A tomboló infláció közepén elengedik a munkavállalók kezét?

A Posta kötelékében maradt dolgozók ügye is kérdéses. A leépítés után kevesebb emberre fogugyanannyi munka jutni? Kompenzálva lesznek a túlórák juttatásokkal? A tömeges elbocsátás azonban magyar lakosság szempontjából is komoly problémát jelent. A most elküldött 1200 dolgozó hiánya biztosan érezhető lesz a szolgáltatás minőségében is.

Honnan fognak hiányozni a most elküldött dolgozók? A postafiókokból? Esetleg a kézbesítői állományból? Vagy újabb postákat zárnak majd be?

Komjáthi Imre szeretné tudni, hogy a kormány hogyan tervez segíteni az elküldött dolgozókon, valamint, hogy egyeztethető össze a kormány magyar munkavállaókat védő politikájával a többezer család szenvedését okozó postai leépítés.

Kapcsolódó párttagok