mszp.hu | Belföld
2024. május 13. 14:28

Komjáthi Imre: Itt az ideje, hogy a kormány a munkavállalók oldalára álljon!

A jelenlegi gyorsan változó társadalmi környezetben és romló gazdasági helyzetben egyre nagyobb szükség van a kiszámítható és stabil munkahelyekre. Azonban úgy tűnik, hogy az Iváncsán épült SK Innovation akkumulátorgyár nem ilyen.

A cég működését a magyar állam több milliárd forinttal támogatta, most mégis tömeges létszámleépítést hajtottak végre, hiszen a hírek szerint egyik pillanatról a másikra több száz munkavállalójától vált meg a gyárat üzemeltető dél-koreai cég. Egy ilyen helyzetben válhat a kölcsönzött munkaerő érdekképviselete kulcskérdéssé.

A szakszervezetek szinte tehetetlenek az iváncsai gyárban dolgozó kölcsönzött munkaerővel kapcsolatban, hiszen a kölcsönbe adónál lényegében lehetetlen szakszervezetbe rendeződni.

Elviekben arra van lehetőség, hogy a kölcsönzött dolgozók belépjenek az őket kölcsönbe vevő cég szakszervezetébe, már ha van ilyen, és ha nem nézi rossz szemmel vagy egyenesen nem tiltja az adott vállalat.

Ez is bizonyítéka annak, hogy ez a foglalkoztatási forma a munkavállalót védtelenné teszi, és azt csinálnak a dolgozókkal, amit csak akarnak.

Bár az iváncsai gyárban még most is csak a tesztüzem zajlik, de az elektromos autók iránti kereslet csökkenése máris megmutatta, mennyire bizonytalan az ott dolgozók státusza.

Más lenne a helyzet, ha nem ez a foglalkoztatási forma volna az érdeke a munkaerő-kölcsönzésben érdekelt kormányközeli üzleti köröknek.

A kormány csak a saját érdekköreit szolgálja, miközben kiszolgáltatja nekik a magyar munkavállalókat. Az MSZP joggal teszi fel újra és újra a kérdést: Mikor áll végre a kormány a dolgozók oldalára?

Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke