mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. január 05. 13:18

Komjáthi Imre: Ma a pedagógusok, holnap a vasasok vagy a vegyészek: szolidaritást kell tanúsítani

Ma a pedagógusok, holnap a vasasok vagy a vegyészek: bárki sorra kerülhet, ezért szolidaritást kell tanúsítani a Tudás menetével – szólított fel Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, a korábbi Éhségmenetek szervezője a Klubrádió Megbeszéljük! című műsorában szerdán.
Rámutatott: a diák-tanár tüntetések egyik legfontosabb szlogenje az volt, hogy a sztrájk alapjog, a szolidaritás és a sztrájk pedig minden szakszervezet alapértéke és egyik legfontosabb eszköze. Minden egyes ilyen akció „újabb szög lehet” az Orbán-rendszer koporsójába, ezért „aki csak teheti, az menjen, és segítse és támogassa őket” – mondta a hatnaposra tervezett, Miskolctól Budapestig tartó, hétfőn kezdett Tudásmenetről, melynek során a pedagógusok az oktatás problémáira szeretnék ráirányítani a figyelmet

„Most is kihasználom a lehetőséget, (...) hogy mindenkit megszólítsak, hogy legyen szolidáris, de elsősorban a szakszervezeteket” – mondta Komjáthi.

„Lehet, hogy ma a pedagógusok, holnap meg majd a vasasok, aztán meg majd a vegyészek: bárki sorra kerülhet, és hát sorra is kerül, mint látjuk”, például a Tungsram kirúgott dolgozói esetében vagy a Dunaferrnél – folytatta.

Komjáthi korábban elmondta: ő maga nem vett részt a Tudásmenet szervezésében. Most felidézte: egykor az Éhségmenetek szervezőjeként pártoktól függetlenül mindenkit szolidaritásra szólított fel, „merthogy ez nem pártpolitikai kérdés, hanem össztársadalmi kérdés”.

Most a szervezőket a menet „gyermekbetegségeire”, buktatóira, veszélyeire figyelmeztette, élelmet és sebkötözőt vitt nekik.

„Imádkozom értük, hogy ne legyen eső és hó, mert (...) az a legrosszabb”, mert a hidegre fel lehet készülni, de az elázott ruha másnapra nem tud megszáradni – mondta, visszaemlékezve a három Éhségmenetre, melynek „minden kilométerét végigmente”, s előfordult, hogy „mínusz 19 fok volt Aszódon, és Gödöllőnél irtózatos hóviharba kerültünk.”

Mint mondta, a Tudásmenetelők kérése az volt, hogy pártlogók és -zászlók ne jelenjenek meg a menetben, és formálisan sem kérték mozgósításra a pártokat, de az MSZP aktivistái egyszerű segítőkként részt vettek például a menet mezőkövesdi szakaszán

„Nyugodt szívvel lehet menni, segíteni, támogatni őket, csak nem pártzászlókkal” – mondta, megemlítve: ezt megtehetik más pártok is, a menetben találkozott is a Párbeszéd és a Momentum két országgyűlési képviselőjével, Lőcsei Lajossal és Berki Sándorral, akik, Heves megyei képviselők lévén, Szihalom és Kerecsend között vettek részt a menetben. Azt ígérte: maga is csatlakozni fog még a hét során később is a menethez.