mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 19. 13:32

Komjáthi Imre: Mi azoknak a hangja szeretnénk lenni, akiket elnyomnak és elcsendesítenek

Komjáthi Imre: Mi azoknak a hangja szeretnénk lenni, akiket elnyomnak és elcsendesítenek
Az MSZP őszi parlamenti ülésszakra tervezett javaslatairól és programjáról is beszélt Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője a kedd reggeli Startban. Szó volt továbbá a 2024-es választásokról és jelenlegi helyzetről is.

Az MSZP a jövőhéten kezdődő őszi parlamenti ülésszakon több kezdeményezéssel fog élni, ezek közül az egyik a bérek rendezése. A javaslat szerint a minimálbért radikálisan, 50 százalékkal kellene megemelni. Komjáthi Imre ezzel kapcsolatban elmondta, az MSZP már 2015-ben indítványozta a fizetések emelését, hiszen már akkor egyértelmű volt, hogy Európa többi országa „elhúz” mellettünk. A szocialista politikus emlékeztetett, akkor a legtöbben kinevették a pártot a kezdeményezés miatt, egy évre rá a kormány mégis egy hároméves minimálbér emelési ciklust indított el.  Mára azonban sokaknak arra sincs pénzük, hogy az élelmiszereket megvásárolják, miközben a társadalom egy nagyon kis – kormányközeli – rétege hatalmas vagyont halmozott fel. Mindeközben 2 millió ember él létminimum alatt, vidéken a lakosok 40 százaléka, a fővárosban pedig a helyiek 19 százaléka küzd a mindennapi megélhetésért is. Az MSZP éppen ezért kezdeményezi, hogy már idén 8 százalékkal emelkedjen a garantált bérminimum és a minimálbér.

Az MSZP társelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy pártja hosszú ideje sürgeti a minimálbér adómentessé tételét, hiszen ezzel úgy lehetne minimálbért emelni, hogy közben a vállalkozók terhei nem nőnek. Ez 15 százalékos azonnali növekedést eredményezne. Az MSZP célja a dolgozói szegénység felszámolása, hiszen sokan munka mellett sem tudják ellátni gyermeküket, családjukat. Nem lehet szó nélkül amellett sem elmenni, hogy a lakosság nagymértékű elszegényedése közben a Fideszhez közel álló csoportok nagyon meggazdagodtak.

Komjáthi Imre elmondta, sok cég 10 százalék körüli béremelést adott dolgozóinak, azonban ezt a hatalmas infláció gyakorlatilag egyből megsemmisítette.

A műsorban szóba került a jövő évi választások kérdése is. A szocialista társelnök kifejtette, az MSZP nem kampányszerűen, hanem folyamatosan járja az országot és az a tapasztalat, hogy az ellenzéki szavazók meghatározó része együttműködést akar a pártok között. Több felmérés is az összefogást támasztja alá, akár 4 mandátummal többet is szerezhetnének az ellenzéki pártok, ha közösen dolgoznának a Fidesz ellen. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint részben érthető, hogy néhány ellenzéki párt célja az, hogy megmérettessék magukat a választásokon, azonban szerinte fontosabb lenne az együttes indulás, a pártok közötti nézeteltéréseket pedig meg kellene vitatni.

Komjáthi Imre kifejtette, fontos, hogy az MSZP Parlamenten belüli és kívüli eszközöket is használjon, minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy elmondhassák a véleményüket a munka világáról, az akkumulátorgyárakról vagy a pedagógusok helyzetéről. „Mi a civil társadalomban gyűjtjük a szövetségeseket” – mondta a szocialista társelnök. Hozzátette, a civilek mellett az érdekvédelmi szervezetek is természetes szövetségesei az MSZP-nek. A legtöbb javaslat ugyanis ezekből a rétegekből jön, ezért is bíztatja arra a többi szervezetet is, hogy tegyék meg észrevételeiket, hiszen így is segíthetnek az ország sorsának alakításában. 

„Ha nincs hangod, akkor használd az enyémet! Mi azoknak a hangja szeretnénk lenni, akiket elnyomnak és elcsendesítenek” – zárta mondandóját Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok