mszp.hu | Belföld
2023. április 26. 10:41

Komjáthi Imre: Mindig felemeltük a szavunkat, amikor a hatalom megpróbált valakit ellehetetleníteni

Komjáthi Imre: Mindig felemeltük a szavunkat, amikor a hatalom megpróbált valakit ellehetetleníteni
A hétfőn tartott pedagógus státusztörvény elleni demonstráción, valamint délután, a Karmelita kolostornál tartott kordonbontásnál is jelen volt Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, aki a kedd esti Egyenes Beszédben fejtette ki, miért hatalmas probléma a státusztörvény ötlete.

Komjáthi Imre elmondta, a reggeli, Belügyminisztérium előtt tartott ülődemonstráció után délután is csatlakozott a tüntetőkhöz, akkor ért oda, amikor már a Karmelita kolostornál próbálta a tömeg elbontani a kordont. A szocialista politikus a diákok, szülők, pedagógusok arcán látta, hogy elegük van abból, hogy a hatalom be akarja tapasztani a szájukat, el akarja lehetetleníteni a tanárokat és a diákokat ez ellen pedig tüntetni akarnak. „Ilyenkor előjön belőlem az a természetes reflexió, hogy oda kell állnom a gyengék mellé és akkor megyek, segítek” – mondta el Komjáthi Imre.

Az MSZP társelnöke kiemelte, egy szociáldemokrata pártnak az a természetes, hogy kiáll azok mellett és azoknak a jogaiért, akiket a hatalom politikai eszközökkel próbál elnyomni. A politikának fel kell emelni a hangját akkor, amikor azért próbál ellehetetleníteni bizonyos társadalmi csoportokat a kormány, „mert azok ki merik nyitni a szájukat”. Ha szakmai egyeztetés és vita folyna a pedagógusok és a kormányzat között, akkor nem lenne szükség arra, hogy a politikusok is felkarolják az ügyet.

Komjáthi Imre elmondta, az MSZP mindig aszerint cselekedett, ahogyan azt a demonstrációk szervezői kérték, amikor az volt a kérés, hogy ne legyenek pártok jelen a tüntetésen és ne legyenek zászlók, akkor a Magyar Szocialista Párt ehhez tartva magát, eleget tett a kérésnek. Jelen esetben a szakszervezetek segítséget kértek a politikától, a civilektől, mindenkitől, fejtette ki a szocialista politikus, hozzátette, most minden segíti az ügyet, ami ahhoz vezet, hogy minél több emberhez eljusson, hogy a hatalom mit csinál.

A skandináv érdekvédelmi szervezetek példáját látva, Komjáthi Imre megdöbbentőnek nevezte, hogy az északi országokban azt tanítják a gyerekeknek, hogy ne fogadják el kritikátlanul a hatalom véleményét, sőt kritizálják azt, emeljék fel a hangjukat. Ezzel szemben Magyarországon jelenleg ennek pont az ellenkezője zajlik, hiszen a kormány azt igyekszik elérni, hogy ne nyissák ki a szájukat az emberek. Ha valamivel nem értenek egyet, törődjenek bele és fogadják el.

Az MSZP társelnöke beszélt a pedagógus státusztörvény megsemmisítéséért folytatott harcról is, melyet a szocialista párt felkarolt, hiszen a PDSZ és a PSZ felkérésének eleget téve, ellenzéki képviselők aláírását gyűjtik. 50 támogató szükséges ahhoz, hogy az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordulhasson normakonktrollal. Komjáthi Imre elmondta, szerinte nem kérdés, hogy az ellenzéki pártok ezt támogatni fogják. Hozzátette, az MSZP minden olyan kérésnek eleget tesz, ami a szakszervezetek felől jön, hiszen a párt számára fontos az, ami segítheti az érdekvédelmi szervezetek munkáját.

Az ellenzéki együttműködésről elmondta, vannak egyeztetések az ellenzéki pártok között és egyre jobban érzik az ellenzéki pártok, „hogy ketyeg az óra” és meg kell egyezni egymással. Hozzátette, az MSZP régóta készül az önkormányzati választásokra, ezt mutatja az is, hogy a párt hónapok óta jelenti be újabb és újabb polgármesterjelöltjeit.

Kapcsolódó párttagok