mszp.hu | Belföld
2023. október 09. 19:13

Komjáthi Imre: Minőségi munkahelyekre van szükség!

Komjáthi Imre: Minőségi munkahelyekre van szükség!
A munkavállalók nehéz helyzetéről, a telepítendő akkumulátorgyárak hatásairól, a munkavállalók védelméről és munkavállalói érdekképviseletek fontosságáról is beszélt Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke hétfői parlamenti felszólalásában.

„Olyan emberként állok most ön előtt, aki a saját bőrén tapasztalta meg azt, hogy milyen sokat túlórázni, a saját bőrén tapasztalta meg azt, hogy milyen az, amikor egy cég nem tartja be a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat” – kezdte felszólalását Komjáthi Imre az MSZP társelnöke.

A magyar munkavállalók közül sokan igen nehéz helyzetben vannak, gyakran távol a családjuktól, 50 évesen halálra túlórázzák magukat.

Éppen ezért kiemelten fontos kérdés, hogy a kormány milyen gazdaságpolitikai irányt választ és milyen munkahelyeket teremt. A kormány elkötelezte magát az autógyárak és az akkumulátorgyárak mellett. Hiába tiltakoznak ellene az emberek, a kormány mindenképpen megvalósítja ezeket a terveket Felmerül a kérdés, hogy milyen konkrét haszna van a magyar embereknek abból, hogy a kormány akkumulátorgyárak sokaságát építi és betelepíti a külföldi vendégmunkásokat.

Azt látni, hogy milyen haszna van belőle a NER közeli vállalkozóknak, a munkaerő kölcsönzőknek, csak az nem látszik, hogy ez a közel 8000 milliárdos befektetés, mikor fog a magyar emberek hasznára válni.

A kormány részéről gyakran elhangzik, hogy nagyobb biztonságot akarnak a magyar embereknek, amennyiben ez igaz, akkor ideje lenne megfogadniuk az MSZP javaslatait, miszerint harmadik országból érkező munkavállaló csak kollektív szerződés hatálya alatt lehessen foglalkoztatva.

A miniszteri válaszra reagálva az MSZP társelnöke a viszonválaszában elmondta, hogy amennyiben a kormány valóban meg akarná védeni a magyar dolgozókat, akkor partnernek tekintené a szakszervezeteket és az érdekképviseleti szerveket.

Komjáthi Imre elmondta, hogy minőségi munkahelyekre van szükség, nem pedig olyanokra, ahol a magyar dolgozó otthagyja az egészséges máját és tüdejét.

Kapcsolódó párttagok