mszp.hu | Gazdaság
2023. február 28. 10:48

Komjáthi Imre: Ne vezesse ki a Fidesz az ársapkákat április 30-án!

Komjáthi Imre: Ne vezesse ki a Fidesz az ársapkákat április 30-án!
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke keddi napirend előtti felszólalásában a biztonságról beszélt. Arról a biztonságról, hogy a magyar emberek legalább az alapvető élelmiszereket biztonsággal tudják megvásárolni. Az egekbe szökő élelmiszer árak miatt ugyanis sokaknak már a bevásárlás is komoly gondot okoz. Az MSZP ezért indította el élelmiszerárstop kampányát, mely megtartaná és kiterjesztené az ársapkákat további termékekre.

Komjáthi Imre arról beszélt, hogy sokan már úgy járnak a boltba, mintha múzeumlátogatáson lennének: "mindent a szemnek, de semmit a kéznek". Az MSZP társelnöke Edelényben él, ahol végignézte azt a folymatot, hogy a kisboltokban, az átlag alatt keresők és a kisnyugdíjasok először kevesebbet vásároltak, majd a rosszabb minőségű élelmiszereket voltak kénytelenek megvenni. "Mindenki érzi a saját bőrén az elszabadult inflációt" – mondta Komjáthi Imre.

Vannak, akik szerint az Unióban rekordmagasnak számító inflációt 8 alapvető élelmiszer hatósági ára okozza. De akkor mi a helyzet az akciós termékekkel? Ha az akciós termékek árát nem kompenzáltatják túl a boltok, akkor miért tennék így az ársapkás termékekkel – világított rá az MSZP társelnöke.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy 8 hatósági áras termék lőtte az egekbe az inflációt. Az élelmiszerárak nem az ársapkák miatt, hanem a közel 30%-os ÁFA és az ezzel azonos hatású, árbevételre kivetett különadók következtében növekednek. Ez az ami Európában sehol nincs.

Az orbáni infláció idején fontos szerepe van a 8 hatósági áras terméknek. Az ársapkák nem mérséklik, de nem is növelik az inflációt. Az élelmiszer árstop csekély mértékben, de mérsékli az átlagkereset és az átlagnyugdíj alatt rendelkező családok mindennapi megélhetését.

Az MSZP szerint ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig fent kell tartani az ársapkákat. Ezzel egy időben pedig az alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra kell csökkenteni, az élelmiszerekre kivetett extra áfát meg kell szüntetni, az adócsökkentés után állami hatóság ellenőrizze az árak csökkenését, valamint a kisboltok és a kistermelők kapjanak állami kompenzációt az ársapkák miatti veszteségért – zárta beszédét Komjáthi Imre.

A Magyar Szocialista Párt online szavazást indít, melyet a www.elelmiszerarstop.hu oldalon lehet kitölteni.

Kapcsolódó párttagok