mszp.hu | Belföld | Foglalkoztatás
2023. április 18. 13:10

Komjáthi Imre: Nem azért élünk, hogy dolgozzunk, azért dolgozunk, hogy éljünk

Komjáthi Imre: Nem azért élünk, hogy dolgozzunk, azért dolgozunk, hogy éljünk
A magyar dolgozókat nem becsüli meg a kormány eléggé, ezt bizonyítja az is, hogy a megépítendő akkumulátorgyárak esetében sincs garantálva a dolgozók védelme. A munkabiztonság fontosságáról beszélt a hétfői parlamenti ülésen Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, az esti Egyenes Beszédben pedig bővebben kifejtette a problémát és a szocialista párt javaslatait.

A szocialista politikus elmondta, ő maga is 33 évet dolgozott a vegyiparban, ebből 27 éven keresztül 3 műszakban. Ezért, ha valaki, ő biztosan tudja, hogy a gyárban az megszokott, hogy a vasárnapi ebéd után nem ledől a munkás pihenni, hanem megy vissza dolgozni. Az Országgyűlés hétfői ülésnapján is arról beszélt Komjáthi Imre, hogy a kormány biztosítson valódi munkavédelmi és munkaügyi garanciákat a dolgozók számára, hiszen egy jóléti demokráciában a kormány nem „emberi erőforrásnak”, hanem stratégiai partnernek tekinti munkavállalókat.

Az MSZP társelnöke elmondta, amikor azt látja a parlamentben, hogy a kormánypárti képviselők „cinikusan vigyorognak, heherésznek”, miközben ő a dolgozók biztonságának fontosságáról és a munkavédelemről beszél, akkor „a lelkében lakó kalapácsos ember, az legszívesebben a kormánypárti sorok közé vágná a kalapácsát”. Elmondta, ilyenkor két okot tart elképzelhetőnek, az egyik, hogy „ennyire lelketlen gazemberek” vannak a parlamentben a másik pedig, hogy „egyszerűen a zavarukat próbálják leplezni”. 

Hozzátette, a gyárosok sokszor végig dolgoznak 50 évet, majd, a munkavédelem híján, tönkrement egészségük következtében „feldobják a bakancsot”, könnyen lehet, hogy eltemetni is csak hitelből tudja majd a család. Ennek pedig az is az oka, hogy a kormánypárt nem szavazza meg a Magyar Szocialista Párt azon javaslatait, melyek segítenének abban, hogy ne ez legyen a sorsa a munkavállalóknak. 

Az Orbán-kormányok előtt ez a helyzet azért volt sokkal jobb, mert volt egyeztetés a kormány és a szakszervezetek között és meg voltak becsülve a dolgozók, nem voltak semmibe véve. A munkáltatók ma visszaélnek a szabadidővel, nem törődnek a túlórával, továbbá a ma érvényben lévő törvények szabad kezet adnak a munkáltatónak ahhoz, hogy kénye-kedve szerint változtassa a munkaidőbeosztást. 

„Az olcsó munkaerő nem feltétlen jelenti azt, hogy valaki keveset keres” – emelte ki Komjáthi Imre. Mint mondta, ez azt is jelentheti, hogy olcsóbban lehet kirúgni a dolgozókat és a cégnek nem kell eleget munkavédelmi beruházásokra költeni. Amikor a kormánypárti képviselők lesöprik az asztalról a munkavédelmi javaslatokat, akkor azt teszik lehetővé, hogy a dolgozók több évtized munka után otthagyják a gyárban az egészséges májukat, tüdejüket.

Komjáthi Imre elmondta, ha kormányra kerülne az MSZP, akkor ő mindenképpen szeretné befolyásolni a magyar munkások érdekeit, szeretne tenni a védelmükért. Elmondta, a dolgozókat kell elsősorban stratégiai partnernek tekinteni, de mellettük természetesen le kell ülni a munkáltatóval is tárgyalni, hiszen „nem megy az egyik a másik nélkül”. Nonszensznek nevezte azt, hogy a kormány csak a munkáltatókkal ül le egyeztetni, a munkavállalóknak pedig nem adnak garanciát semmire. 

Komjáthi Imre ezért kérte azt Szijjártó Pétertől, hogy kössenek olyan stratégiai megállapodást a szakszervezetekkel, ami védi a dolgozókat, amiben garanciák vannak. Ez nem nagy kérés az MSZP társelnöke szerint, hiszen többek között azt jelenti, hogy a heti munkaidőkeret ne legyen több 48 óránál. Történelmi pillanat előtt állunk, hiszen az akkumulátorgyárak, ha tetszik, ha nem, akkor is meg fognak épülni, mondta el a szocialista politikus, ezért most kell elérni a dolgozók biztonságos munkakörnyezetének biztosítását. Hozzátette, az MSZP koncepciója az ember maga, „biztonságot minden dolgozónak”, zárta mondandóját Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok