mszp.hu | Belföld
2023. április 19. 14:34

Komjáthi Imre: Nem túlórában kell megkeresni a megélhetésre valót

Komjáthi Imre: Nem túlórában kell megkeresni a megélhetésre valót
Az MSZP szerint a kormánynak be kell bizonyítania, hogy többre tartja a magyar dolgozók érdekeit a nemzetközi és hazai nagytőkénél. Az MSZP azt várja a kormánytól, hogy ha már mindenáron akkumulátorgyárakat akarnak építeni, legalább üljenek tárgyalóasztalhoz a dolgozókat képviselő szakszervezetekkel. Ha pedig egy dolgozó túlórát vállal, akkor alaposan fizessék meg – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a SpiritFM műsorában szerda reggel.

A munka világába kellenek a fékek és az egyensúlyok, az egyik ilyen a szakszervezet, amely odafigyel és nyomást gyakorol, hogyha a munkáltató nem tartja be az előírásokat. Ehhez viszont olyan jogszabályi környezetnek kell lenni, amely biztosítja számára ezt, de ebben jelenleg a kormány nem partner – hívta fel rá a figyelmet Komjáthi Imre.

Az MSZP társelnöke szerint a nagytőkés minél nagyobb hasznot szeretne, így például a "nagyon drága" munkavédelmen akar spórolni. Ha nincs olyan, aki ennek gátat szabjon, akkor ezt meg is fogja tenni.

Komjáthi Imre szerint a szakszervezetekkel stratégiai megállapodást kellene kötni, amiben rögzíthetnének olyan feltételeket például, hogy aki megsérti a munkajogi vagy munkabiztonsági szabályokat, az két évig ne kaphasson semmilyen állami vagy uniós költségvetési támogatást.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010 előtt több, mint 100 munkaügyi ellenőr dolgozott, addig most jóval kevesebb. A szakszervezetek szerint összesen 27 munkaügyiellenőr dolgozik országszerte. A pontos adat kiderítése céljából Komjáthi Imre írásbeli kérdést fog feltenni az illetékes miniszternek. Az MSZP társelnöke arra is kíváncsi, hogy a kormány stratégiai partnereinél hány munkaügyi ellenőrzés zajlott, mert egy 2 évvel ezelőtti adat szerint 0,98. Ha ez így van, az azt jelenti, hogy a kormánynak van olyan stratégiai partenere, akit még évente egyszer sem ellenőriznek.

Az MSZP szerint itt az ideje, hogy a kormány a magyar dolgozók érdekeit védje, a hazai és a nemzetközi nagytőkével szemben, és tegye meg azokat a minimum lépéseket, amik elvárhatóak annak érdekében, hogy a magyar dolgozókat megvédjék. Erősítsék meg, bővítsék ki az országos munkavédelmi és munkafőfelügyelői hatóság ellenőreinek a számát. Biztosítson a kormány a munkavállalók érdekképviselői számára szélesebb mozgásteret arra, hogy a munkaügyi és munkajogi szabályok belegyenek tartva és ezt lehessen is ellenőrizni.

A kormány önkizsákmányolásba hajszolja bele a munkavállalókat: nem túlórában kell megkeresni a megélhetésre valót!

Komjáthi Imre szerint a felmenőink sokat tettek azért, hogy kiharcolják a nyolcórás munkaidőt, ezt nem szabad hagyni elveszni. A szabadidő a dolgozóé és a családjáé, ha a szabadidőt valaki elakarja venni, azt nem szabad hagyni. Ha megakarja fizetni valaki, akkor pedig nagyon keményen fizesse meg, de nem túlórában kellene megkeresni azt a pénzt, mert az azt fogja eredményezni, amit látunk a halálozási adatokból: 55 év körüli emberek halnak meg, mert túlhajszolják magukat. Ha egy munkavállaló lemarad a gyermeke első lépéseiről, vagy a családi karácsonyról, akkor azért fizessék meg rendesen - mondta az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok