mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 25. 16:23

Komjáthi Imre: Rengeteg a kudarc és az átverés a bérek kapcsán

Komjáthi Imre: Rengeteg a kudarc és az átverés a bérek kapcsán
Komjáthi Imre az MSZP társelnöke hétfői, napirend előtti felszólalásában azt javasolta, hogy kezdődjenek tárgyalások igazságosabb és versenyképes közteherviselésről. Ennek pedig első lépése lehetne az szja-mentes minimálbér és az európaiminimálisbér bevezetése. Az MSZP ezen felül 8 százalékos minimálbéremelést is javasol.

Komjáthi Imre felhívta a figyelmet arra, hogy Navracsics Tibor azzal kecsegtet, hogy „a fővárostól keletre is emelkednek a fizetések”, de arról nem beszél, hogy nyugatról mikor érkeznek meg az uniós pénzek.

A tanárfizetésekkel kapcsolatos ígéretekből sem sok látszik megvalósulni. Olyan pedagógust már ismerünk, akinek 21 forintot emelt a kormány, a beígért milliós béreknek még nyoma sincs – mondta napirend előtti felszólalásában a társelnök, aki szerint rengeteg a kudarc és átverés a bérek kapcsán.

A szocialista politikus a kormány „csapágyasra” adóztatja a magyar embereket, a hazai adórendszer mélyen igazságtalan, hiszen még a minimálbért is ugyanakkora adókulccsal terheli, mint Mészáros Lőrinc fizetését.

Az MSZP javaslata, SZJA-mentessé tenné a minimálbért, mellyel 34.800 forinttal többet vinnének haza a legalacsonyabb keresetű munkavállalók. Ebből az összegből többet tudnának költeni a magyar családok, emelkedne a fogyasztás, jobb minőségű ételt fogyaszthatnának a szegények is, jutna különórára vagy családi nyaralásra is. „Lent” kell több pénzt hagyni, az alapokat kell erősíteni, ha az egész társadalmat akarjuk megemelni – mondta Komjáthi Imre.

Az MSZP társelnöke úgy érvelt, ha adómentessé válna a minimálbér, csökkenne az ezt meghaladó bérek adóterhelése is. „Megmaradna az ösztönzés, hogy aki többet tud és akar dolgozni, az többet is keressen.” A Magyar Szocialista Párt javaslata egy egyszerűbb és igazságosabb rendszert teremtene a mediánbér összegéig, tehát körülbelül 450.000 forintig megmaradna az adójóváírást is, efölött fokozatosan, egyre csökkenő módon futna ki. Ezzel pedig több mint, 2 millió 300 ezer ember jobban járna, mint a jelenlegi rendszerben.

Komjáthi Imre arról is beszélt, ha érdemben tudna emelkedni is a minimálbér, például a garantált bérminimummal súlyozott átlag szintjére, akkor emelkednének az ehhez között szociális és gyermekvállaláshoz kapcsolódó́ juttatások, a fogyatékkal élők támogatása és az álláskeresők ellátásának összege is. Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy még az idén 8 százalékkal emelkedjenek a fizetések, beleértve a minimálbért és a garantált bérminimumot is – hangsúlyozta a társelnök, aki szerint ez ellensúlyozná a reálkereset romlását, vagyis a fizetések nem érnének kevesebbet a boltokban.

Komjáthi Imre szerint nem igazságos súlycsoportok nélkül birkózni, és nem fair a maratonon egyeseknek autóval végigrepesztetni. A minimálbér megadóztatása tisztességtelen, pláne ugyanakkora kulccsal, mint a legmagasabb fizetéseket.

Az elmúlt 13 évben lett volna pénz a különbségeket csökkenteni, az állami közfunkciókat erősíteni, progresszív adótáblát alkotni. Ehhez képest gazdag polgártársaink a pénzt köszönettel hazavitték, közben megrogyott a vasút, a közoktatás és az egészségügyünk is – mondta az MSZP politikusa. Hozzátette, amit Orbánék nem tettek meg a napsütés idején, arra most rákényszerülhetnek a viharban.

„Mi, patrióta szociáldemokraták nem a legszegényebb dolgozókkal akarjuk kifizettetni a kevesek jólétét. Egy nem milliárdos, egykori gyári munkás szájából talán jobban hangzik: fizessenek a gazdagok” – zárta felszólalását Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok