mszp.hu | Belföld
2024. január 30. 19:38

Komjáthi Imre Sóskúton harcolt meg a helyiek érdekeiért

Komjáthi Imre Sóskúton harcolt meg a helyiek érdekeiért
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő is ott volt Sóskúton azon a lakossági fórumon, mely eredetileg a tervezett akkumulátorgyárról szólt volna, azonban több mint ezer tiltakozó és elégedetlen helybéli, sajtómunkatárs és politikus nyomására végül demonstrációba torkollott.

Sóskúton 17 órára hirdették meg az Andrada cég üzeméről szóló lakossági tájékoztatót, melyre König Ferenc fideszes polgármester már biztonsági emberekkel érkezett. Az épület előtt hatalmas tömeg gyűlt össze, sokakat azonban nem engedtek be, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek sóskúti lakcímkártyával. Az akkumulátorgyár ellen demonstrálók az önkormányzatot és a polgármestert szidták, végül pedig sikerült benyomulniuk a tornaterembe, és a lakossági fórumot tiltakozó tüntetéssé változtatták. 

Komjáthi Imre az események középpontjában igyekezett érvényre juttatni az elégedetlen tömeg akaratát, országgyűlési képviselőként próbálta meggyőzni a biztonsági szolgálat embereit, engedjék be a közmeghallgatásra, hiszen törvényben rögzített joga garantálja ezt. A demonstrálók hatalmas nyomására végül mindenkinek sikerült bejutni a tornaterembe, mely a közmeghallgatásnak adott volna helyet, König Ferenc és az akkumulátor-üzem képviselői azonban a több mint ezer fős tömeg láttán azonnal távozni kényszerültek. Ezt végül rendőri kísérettel tudták megvalósítani, azonban Komjáthi Imre el tudta csípni a polgármestert, mielőtt kimenekült volna az iskola tornaterméből. „Odamentem a polgármester úrhoz, elmondtam, hogy nem ez a helyes út. Nem tudom, ezek után ki tud-e még állni a lakosság elé. De nem a polgármester a felelős, nem is a befektető cég, az csak minél olcsóbban akarja előállítani a terméket. A kormánynak van súlyos felelőssége. A kormánynak kellene biztosítani a helyiek levegőjét, vizét, egészséget, de még a saját jogszabályaikat se tartják be” – mondta az MSZP-s politikus.

„Szomorú volt látni, hogy egy település vezetőjének még mindig van bátorsága biztonsági őröket felbérelni azért, hogy távoltartsa a képviselőket és a nyilvánosságot. Szerintem az eset intő példa a polgármesterek számára. Ez megengedhetetlen. Bármennyire is ez a kormány üzenete az emberek számára, de az emberek ne hagyják, ezt nem lehet megcsinálni” – mondta Komjáthi Imre, aki szerint nonszensz, hogy a biztonsági emberek megfogták az országgyűlési képviselőket, és nem engedték be, illetve lakcímkártyát kértek mindenféle jogi felhatalmazás nélkül. 

Az MSZP társelnöke az indulatok lecsitulását követően elmondta pártja megoldási javaslatait is az akkumulátorgyárak kapcsán. A Magyar Szocialista Párt helyi népszavazáshoz kötné, hogy épülhet-e akkumulátorgyár a települések közelében, valamint 25 aranykorona érték fölötti földterületen egyáltalán nem épülhetne ilyen üzem. Komjáthi Imre kiemelte, garanciákra van szükség, az MSZP pedig nem a munkahelyteremtés gátja kíván lenni, hanem arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy milyen áron teremt munkahelyet a kormány.

Komjáthi Imre szerint a közfelháborodás elsöpörheti a sóskúti akkumulátorgyár megépülését, de ez a helyieken múlik és azokon, akik melléjük állnak, mert elszörnyedve látják, mi folyik az országban. Abszurdnak nevezte, hogy települések 12 kilométeres körzetében nem lehet szélerőművet építeni, de akkumulátorgyárat igen. „Ha a kormány elkötelezett a kérdésben, még le is nyomhatják a helyiek torkán. Nagy eséllyel Rogán Antal kommunikációs boszorkánykonyhájában meg fogják majd mérni, hogy mennyit nyernek és mennyit vesztenek ezzel” – jósolta az MSZP társelnöke. Az embereknek pedig ki kell állniuk a véleményük mellett és minél több emberhez el kell juttatniuk, hogy nem akarják az ország levegőjét, vizét és egészségét feláldozni a kormány gazdasági érdekeiért.

A kormány a törvények felpuhításával tette vonzóvá Magyarországot a multinacionális cégek számára, valamint nincs kormányzati nyomás a vállalatokon, hogy a betartsák a törvényeket. Jó példa a kormány külföldi nagyvállalatokat segítő intézkedéseire a szakszervezetek ellehetetlenítése, a kollektív szerződések hiánya, a nem kötelező munkavédelmi oktatás, és a kötelező munkahelyi egészségügyi vizsgálat eltörlése. „Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy olcsóbb legyen a foglalkoztatás és a működés, ezzel nem a magyar emberek érdekét szolgálja” – zárta gondolatait Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok