mszp.hu | Belföld
2023. november 09. 15:38

Vérlázító, hogy a kormányhivatali dolgozók a kínai nagytőke érdekeit védik a magyar emberek helyett

Vérlázító, hogy a kormányhivatali dolgozók a kínai nagytőke érdekeit védik a magyar emberek helyett
A tervezett debreceni akkumulátorgyárról, a kínai nagytőke kormányhivatali dolgozók általi védelméről, valamint az MSZP egészséges jövő iránti elköteleződéséről is beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke szerdán, a bírósági ülést követő sajtótájékoztatóján Debrecenben.
Szerda délelőtti ülésén sem tudott dönteni a bíróság Debrecenben a tervezett akkumulátorgyár miatti perben. Újabb dokumentumok benyújtására kérték az alpereseket, a tárgyalás december közepén folytatódik majd. A szerdai tárgyaláson részt vett Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke is. 
 
Már épül a Debrecen határában az akkumulátorgyár, miközben számos kérdés még mindig tisztázatlan, például, hogy mi lesz a város vízkészletével. A rendelkezésre álló adatok alapján, évente 21 ezer köbméter vizet használna el a gyár, ami a teljes kapacitás 92 százaléka, ha ehhez hozzátesszük azt, hogy a csatornarendszer elhanyagolt állapota miatt a hivatalos információk szerint 22 százaléknyi vízveszteség van a hálózatban, máris látjuk, hogy nincs elégséges vízmennyiség a rendszerben. 

Azonban éppen az a dokumentum tűnt el a kormányhivatal honlapjáról, amelyikben a fenti információk szerepelnek. A gyár felelősségbiztosítása mindössze 1 millió forint. Ha bármi bajt okoznak, ennyit kell fizetniük a városnak. Ez pedig nem egy elfogadható összeg. Azt pedig továbbra sem lehet tudni, hogy mennyi lesz az elkészült gyár valódi vízfelhasználása – mondta Litresits András, a felperes ügyvédje. 
 
A szennyvízkibocsátás kapcsán kialakult vitának köszönhető, hogy szerdán nem született ítélet. A kormányhivatal képviselője ugyanis a benyújtott módosított beadvány módosítását is módosítani akarja.
 
A probléma az, hogy az engedély alapján a szennyvízkibocsátás károsanyag-tartalmát a próbaüzemkor mérnék meg először. Bár állítják, hogy korábban is lesznek információik a felhasznált anyagokról, a bírói tanács ezt az indoklást nem fogadta el, és újabb benyújtandó dokumentumokat kérnek. Ezért rövid szünet után a bíróság december 14-re napolta el a tárgyalást.
 
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a tárgyalás utáni sajtótájékozatóján elmondta, hogy vérlázító volt azt tapasztalni, hogy a kormányhivatal dolgozói olyan szinten védik a kínai nagytőke érdekeit, hogy a magyar emberek és a magyar föld védelme szóba sem került. Sőt, az akkumulátorgyár ügyvédeinek szinte meg sem kellett szólalniuk, a kormánytisztviselők elvégezték a munkájukat.
 
Az MSZP továbbra is elkötelezett a magyar emberek jogai mellett, akiknek joguk van az egészséges levegőhöz, az egészséges földhöz és az egészséges jövőhöz – zárta sajtótájékoztatóját Komjáthi Imre.
 

Kapcsolódó párttagok