mszp.hu | Belföld
2023. január 20. 14:37

Komjáthi Imre: Vezessék be a 0 százalékos áfát és engedjék el a 4 százalékos különadót!

Komjáthi Imre: Vezessék be a 0 százalékos áfát és engedjék el a 4 százalékos különadót!
Az MSZP nem ért egyet Orbán Viktorral, aki decemberi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „nem lesz áfacsökkentés”, miközben jól látható, hogy más európai kormányok ezzel az eszközzel is segítenek a lakosságnak.
Válsághelyzetben erőteljesebb lépéseket kell tenni: a kormány vezessen be nulla százalékos áfát az alapélelmiszerekre és engedje el a 4 százalékos kiskereskedelmi adót! – követelte Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, az ATV Start című műsorában pénteken, ahol a Dunaferr ügyéről és az előválasztásról is kérdezték.
 
„Van miből engedni, és van miből visszaadni az embereknek” – jelentette ki, rámutatva: a kormány ugyan nem beszél róla, de a költségvetésbe 1000 milliárd forint áfatöbblet folyt be.
 
Elmondta: Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezetővel szakszervezeti konferenciát hívtak össze csütörtökön; a 15 ágazati és konföderációs szakszervezeti vezető között a kereskedelmi szakszervezetek képviselői elmondták: könnyebbség lenne a kereskedőknek, ha a kormány elengedné a négyszázalékos különadót, ami a vásárlók adóterheit a legtöbb élelmiszerre érvényes 27 százalékos áfával együtt már 31 százalékra növeli minden vásárláskor.
 
A válság begyűrűzésével az emberek először a minőségből engedtek, majd a mennyiség került sorra: egyre kevesebbet vásárolnak, az alacsony keresetűek és a kisnyugdíjasok pedig szinte csak az árstopos élelmiszereket tudják megvenni - osztotta meg a lakóhelyén, Edelényben tapasztaltakat a politikus.

Azt mondta: az árstop kivezetésének nincsenek meg a feltételei. Ezek akkor lennének meg, ha teljesülnének a még a válság előtt megfogalmazott szocialista javaslatok, többek között a tisztességes nyugdíjemelés, az egyösszegű és egységes 13. havi nyugdíj, és a családi pótlék emelése – mondta. Megemlítette az MSZP-nek azt a javaslatát is, hogy a legelesettebbek csak élelmiszerre költhető kupont kapjanak kártya formájában.
 
Kijelentette: nem is kellett volna bevezetni az árstopokat, ha a kormány megvédte volna a védendő embereket: a kisnyugdíjasokat és az alacsony keresetűeket; ha viszont az árstop jelen formájában fennmarad, akkor kiskereskedők mennek tönkre és zárnak be, kompenzáció híján pedig a védendő emberek mennek még jobban tönkre.
 
„Tehát a kormánynak itt lépnie kell. Ezért mondtuk, hogy (...) vezessék be a nulla százalékos áfát, engedjék el a négyszázalékos különadót” – hangsúlyozta.
 
Komjáthi Imre elkeserítőnek tartja, hogy bár az MSZP észszerű javaslatokat tesz az asztalra és még a finanszírozásuk forrását is megjelöli, a kormány mindezt évek óta lesöpri, közben meg emberek, családok és vállalkozások mennek tönkre. 
 
A Dunaferr helyzetéről kérdésre azt mondta: „a kormány pofátlanul hazudik”, amikor azt mondja, az ott kialakult helyzetet a szankciós politika okozta, hiszen már három éve zajlik a jelenlegi eseménysor a nagy múltú magyar cégnél. Ismét állami szerepvállalást sürgetett. Mint mondta, az államnak legelsősorban biztosítani kellett volna, hogy a dolgozók mindig megkapják a fizetésüket, valamint komoly átvilágítással feltárni a valós helyzetet. A Tungsram esetében is állami szerepvállalással kellett volna biztosítani, hogy ha el kell bocsátani dolgozókat, akkor ne lehessen lecsökkenteni a végkielégítésüket azzal, hogy részenként felmondják a kollektív szerződést.
 
„Rengeteg fék és ellensúly lenne a kormány kezében, hogy segítsen a dolgozókon, a bajba jutott cégen, csak éppen ezt nem tették. (...) Ők a felelősek érte, nekik van minden eszköz a kezükben, védjék meg a dolgozókat!” – sürgette.
 
A 2024-es előválasztásról azt mondta: a vasárnapi, fölényes ellenzéki győzelemmel végződött jászberényi időközi önkormányzati választás „jól megmutatta azt, hogy együttműködéspártiak a választók”; a DK például nem vett részt ebben a választásban, de a szavazói „simán” átszavaztak az esélyes ellenzéki jelöltre. Újra elmondta: az MSZP, ahogy eddig is, együttműködéspárti.
 
„Nem a pártközpontból, felülről kell megmondani, hogy ki és hogyan, és milyen konstellációban induljon, hanem a helyieknek kell eldönteni. Viszont ha helyben nincs döntés, akkor legyen előválasztás” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok