mszp.hu | Belföld
2022. április 27. 23:33

Kérjék meg a közszolgálati dolgozók is a munkájuk árát!

Kérjék meg a közszolgálati dolgozók is a munkájuk árát!
El kell kezdeni megteremteni azt, hogy a jövedelmeknek legyen vásárlóereje.

A politikai tartalom megfelelő, ennek egyik fő célja továbbra is a jövedelmek értékének erősítése. Amin változtatni kell az a szervezeti felépítés és a brand – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese szerda reggel az ATV Start című műsorában.

"Az utolsó két hétben úszott el ez az egész (…) Átmosott mindent a háborús retorika (…). Nem tudtuk elhitetni az emberekkel, hogy mi is meg tudjuk védeni őket, amikor kormányra kerülünk" – jelölte meg Komjáthi az egyik fő okát annak, miért nem sikerült lebontani a kormánypárt kétharmadát a választáson.

Mindez annak ellenére történt – mondta el –, hogy egyébként a mindennapi valóságukban pontosan látják az emberek saját elszegényedésüket főleg vidéken, ahol sokaknak egyáltalán nincs munkája. Akiknek van, azok körül is 2 millió ember minimálbéres, vagy a bére legfeljebb a garantált bérminimum körül van, vagyis az emberek túlnyomó többségének az átlagbére nem éri el a nettó 187 ezer forintot sem. „Mindebből következik, hogy egyre nehezebb e megélhetés, hiába mondja a miniszterelnök, hogy "aki jól dolgozik, az kérje el az árát". Kedves Orbán Viktor, jó reggelt kívánok, kéri a pedagógusok például a munkájuk árát! Kérik a szociális dolgozók a munkájuk árát! Miért nem adja meg nekik?” – tette fel a kérdést.

„Először tehát a saját háza táján söprögessen a miniszterelnök, az állami szférában dolgozóknak is adja meg, amit kérnek! (...) Ki fogja tudni kifizetni az árát egy jó minőségű festőnek, egy vízvezeték szerelőnek? Emelni kell a béreket, több pénzt kell az emberekhez juttatni azért, hogy ezeket a szolgáltatásokat ki tudják fizetni” – szögezte le.

A szocialista politikus rámutatott, amíg mondjuk, Borsod megyében vagy Szabolcsban 6000 forintnál többet négyzetméterenként egy burkolásért nem tudnak elkérni, addig Budapesten 10-12 ezer forintot el tudnak kérni, mert magasabbak a bérek. „Ahhoz, hogy egy szakember meg tudja kérni az árát, ahhoz kell a fizetőképes kereslet is" – húzta alá.

Új képviselőként Komjáthi Imre kérdésre elmondta, mely parlamenti bizottságok lehetnek a leginkább azok, amelyekben szerepet tudna vállalni."Vagy a népjóléti bizottság vagy a gazdasági bizottság: mind a kettő az emberekkel foglalkozik. A gazdasági bizottságban foglalkoznak a munka világával, a népjóléti bizottságban pedig egyébként a szociális kérdésekkel. Szerintem ez az utam" – hangsúlyozta az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok