mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 15. 10:51

Komjáthi: Komolyan ezt kell csinálni egy válság kellős közepén?

Komolyan ezt kell csinálni egy válság kellős közepén? – tette fel a kérdést Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a kormány spórolásra szólította fel a mentősöket és tűzoltókat.

„Magyar ember szerintem tudja, hogy ez mit jelent: azt, hogy kevesebb a pénz, ezért onnan át kell csoportosítani. Nem gondolom, hogy onnan kellene (...) átcsoportosítani” – jelentette ki a képviselő a Spirit FM rádió csütörtöki adásában, a miniszterelnök munkahelyét, a Karmelita Kolostort és a kormányhivatalokat jelölve meg a spórolás forrásául.

„Ha nem telik a tűzoltók és mentősök megfelelő (...) forráshoz juttatásához, akkor ne teljen a Karmelita Kolostor hűtésére és fűtésére sem” – mondta.

„Most emelték az államtitkárok fizetését, a miniszterelnök fizetését, újabb és újabb miniszteri biztosokat neveznek ki, lassan már a csokorba kötött répának is lesz külön miniszteri biztosa” - folytatta.

„Ezek szerint eddig észszerűtlenül működtünk?” - idézte Komjáthi egy tűzoltó szakszervezeti vezető kifakadását arra, hogy miközben a kormány spórolásra szólítja fel a tűzoltókat és a mentőket, közben azt mondja, hogy ez nem spórolás és nem megszorítás, hanem „ésszerűsítése a működésnek”.

Nem lehet megoldás, hogy azzal spóroljanak, hogy a tűzoltók és a mentők heti egy helyett csak havi egyszer gyakorlatozzanak, illetve a létesítményeik hűtését-fűtését szabályozzák – szögezte le.

Felidézte saját 20 éves önkéntes tűzoltói tapasztalatát, melynek során megismerte a gyakorlatozás és a mentőautó-vezetési gyakorlat fontosságát, hiszen „egy profi versenyzőnek is kell gyakorolni”.

Támogatható megoldásnak nevezte azt háttérinformációt, mely szerint ha egy benzinkút tartályszintje bizonyos mennyiség alá csökken, akkor a lakossági szolgáltatást azonnal meg kell szüntetni azért, hogy maradjon tartalék a tűzoltóknak és a mentőknek.

Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy egyre több kúton elfogy az üzemanyag, illetve nem lehet kiszámolni, „hogy most éppen arra jár egy tűzoltó vagy egy mentőautó”.

Tolmácsolta a mentősök aggodalmait, hogy biztosan megkapják-e a szükséges üzemanyagot például a szolnoki megyei kórházból történő szállításoknál.

A szolnoki kórháznak ugyanis több osztálya bezárt munkaerőhiány miatt, így egyes betegeket vagy a szülő anyákat, ha nem hétfőn vagy szerdán akarnak szülni, akár több száz kilométerre is el kell vinnie a mentősöknek ellátásért- ismertette.