mszp.hu | Belföld
2020. május 17. 00:31

Komjáthi: Mi a máról beszélünk!

Komjáthi: Mi a máról beszélünk!
A Magyar Szocialista Párt által javasolt lépések azonnali segítséget adnának, a kormány intézkedéseinek egy jelentős része viszont, mint az adókedvezmény vagy a 13. havi nyugdíj, a jövőről szól – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.
„Mi elsősorban most a máról beszélünk. (…) Most kell segítség! Most kell több pénzt {adni} az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak” – hangsúlyozta.
 
Ezért akarják a szocialisták előre hozni a nyugdíjprémiumot és 6,5%-os emelést adni a nyugdíjasoknak most, a bérek és járulékaik 80%-ának átvállalását, a GYES és a GYET megduplázását, az álláskeresés 3 hónapról 9 hónapra növelését és a járadék minimum havi nettó 100.000 forintra emelését, „és hosszan sorolhatnám azokat a pontokat, amik (…) az online petíciós kampányunkban benne vannak, ami megtalálható az mszp.hu-n.”
 
 
Az alelnök azt mondta: „Azt nagyon gyorsan tisztázzuk, hogy a Magyar Szocialista Párt sem a segélyezésben látja a jövőt. A magyar dolgozók nem segélyt és nem alamizsnát akarnak. Elsősorban túlélést szeretnének, reményt szeretnének, hogy ezt a nehéz időszakot (…)  azok a családok, akik elvesztették a jövedelmüket, (…) túléljék.”
 
Rámutatott: minden javaslatukat egyeztették a szakmai és szakszervezetekkel. A kormánynak is ezt kellene tennie: „Első pillanattól kezdve ez kértük, könyörögtünk. Ott van a tudás. Üljenek le, beszéljék meg. Onnan jönnek a jó javaslatok. A mi jó javaslataink is onnan jönnek” mondta.
 
Orbán „munkaalapú társadalma” régóta arról szól, hogyan lehetne a magyar munkaerőt minél kiszolgáltatottabbá tenni, és egy olyan közmunkarendszerbe terelni, amelyből utána nagyon nehéz kitörni. „Ez nem járja” – jelentette ki.
 
Kiemelte: a most munkájukat vesztők zöme középosztálybeli szakképzett dolgozó, akik eddig szociális hozzájárulási adó, foglalkoztatási járulék és egyebek formájában befizetői voltak a büdzsének.
 
Rámutatott: az a 245 milliárd forint, amit a kormány most, a válságban a családok megsegítésére vagy a munkanélküli ellátásra szán, kevesebb, mint amikor válságon kívül a közmunkaprogramot 370 milliárdért „csúcsra járatta”.
 
„Többfajta fortélyos félelmet” emlegetett: a polgármesterét, aki nem mer megszólalni, mert a beadott pályázataiért aggódik, és a dolgozóét, aki a munkahelyét félti. Mint mondta, a miniszterelnök „betegesen ragaszkodik” ahhoz, hogy „kiszolgáltasson embereket és fogja őket”.
 
Ellenségképeket is gyárt, a segélyből élőket, a rokkantakat, akik a kormány szerint megvették a rokkantsági járadékot, „meg a migránsok, meg a romák, meg… a többi. Mindig van valaki” – mondta.
 
És megjelennek a járványügyi helyzet vámszedői, „hiénái”, akik ennek a hasznát lehúzzák, olyan cégek, amelyek eddig is 150 milliárd forintos bevételt könyveltek el plakátkampányokból, és most megint kapnak 6 milliárd forint támogatást.
 
Ezért ragaszt feliratokat a kormány propagandaplakátjaira, és ha emiatt rongálásért megbüntetik, akkor „majd ledolgozom közmunkán, mint azt a büntetést, amikor nekimentem a rendőrsorfalnak a rabszolgatörvény miatt” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok