mszp.hu
2019. május 22. 13:48

Komjáthi: nem tűrjük tovább, hogy elüldözzék a magyar munkavállalókat

magyar kormány és Orbán Viktor átveri a választókat: miközben óriásplakátokon üzent az idegeneknek, hogy ne vegyék el a magyar munkahelyeket, Európán kívüli országokból importál munkaerőt - jelentette ki Komjáthi Imre. A munkaerőhiányra a megoldást a fizetésemelésben és a munkakörülmények javításában látja - ezeket az MSZP-Párbeszéd Szociális Európát teremtő javaslatai tartalmazzák.
Közel 8 ezer kilométer tett meg az MSZP-Párbeszéd kampánybuszával, 118 településre és több tucat gyárkapuhoz jutott el, ahol a legtöbbet emlegetett két szó az volt: "nye ponyemaju", vagyis nem értem - mondta egy székesfehérvári munkásszálló előtt tartott sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke felidézte, sok helyen próbáltak szóba állni a gyárkapukban munkavállalókkal, de hiába, mert az ukrán, török, üzbég vendégmunkások nem értenek magyarul. Azonnal hozzátette, nem az Európán kívüli munkaerő ellen van kifogásuk: a magyar munkavállalók mellett szólnak. Megállapította, a kormány és Orbán Viktor a saját szavazóit is átverte, mert miközben idegenek ellen harcol és teleplakátolja Magyarországot azzal, hogy nem vehetitek el a magyarok munkáját, idegen országokban magyar pénzből toboroznak munkaerőt. Ezzel letörik a béreket és olyan munkásokat hoznak az országba, akik hírből sem ismerik a nagyon szigorú európai munkavédelmi szabályokat.

"Követeljük a magyar kormánytól, hogy a stratégiai megállapodások megtartása mellett követeljék meg a magyar törvények betartását" - emelte ki Komjáthi. A megoldásokat is megnevezte, az MSZP-Párbeszéd szövetség Szociális Európa megteremtésére tett javaslatait: a 240 ezer forintos európai minimálbért, az egységes európai munkavédelmi szabályokat, és az európai szakszervezeti törvényben biztosított munkavállalói érdekek garantálását. “Nem tűrjük tovább, hogy elüldözzék Magyarországról a magyar munkavállalókat! A munkaerőhiányt fizetésemeléssel és jó munkakörülményekkel lehet megszüntetni” - húzta alá. Megjegyezte, az MSZP-Párbeszéd a szakszervezetek elkötelezett híve és természetes szövetségese harcukban.