mszp.hu | Belföld
2021. október 13. 15:19

Komjáthi: Óvatosságra inteném a feleket

Többször is óvatosságra intette és példamutatásra szólította fel a miniszterelnök-jelöltségért versengőket Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, mondván: az „adok-kapok” nála „már túlment a határon”.

„Mutassanak példát. Nem szeretnénk, hogyha csöbörből vödörbe esnénk, és ez a fajta retorika (...) olyan szinten elharapózna, hogy esetleg ez hatással lenne a kormányváltás esélyeire is” – mondta azelnökhelyettes az ATV Start című műsorában szerdán.

Felszólította Márki-Zay Pétert és Dobrev Klárát: használják ki a rendelkezésükre álló időt és nyilvánítsák ki a szavazóik, aktivistáik és szurkolótáboruk felé, „hogy nem élethalálharcról van szó; és mutassanak példát”, mert az ilyen beszéd „sajnos lecsapódik”.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, a beszélgetés másik résztvevője azt mondta: „Arra nagyon kell figyelni, hogy mégiscsak közösen fogjuk vinni az ellenzéki együttműködést a választásokig, azt meg fogjuk nyerni és közösen alakítunk kormányt. Tehát nem szabad olyan kijelentéseket tenni, ami (...) aláásná a későbbi együttműködésben a bizalmat, (...) a jó viszonyt”.

Mint mondta, a verseny erősödésével a kijelentések is erősödnek, „de azért jó lenne bizonyos kereteket, bizonyos határokat tartani stílusban, véleményformálásban”, néhány kijelentés pedig „valóban túlment” a határon.

Komjáthi azt mondta: szerinte „lesz kormányváltás. Meg fogja találni az ellenzék és az ellenzéki szavazók azt az embert, aki össze tudja fogni az összellenzéki szavazókat és azokat is, akik (...) most még úgy gondolják, hogy lehet, hogy kormánypártiak, de már nagyon elegük van, vagy elegük lesz tavaszra abból, (...) amit még most látni fognak”.

Mint mondta, reméli, az MSZP munkavállalók helyzetét javító javaslatai be fognak épülni a kormányprogramba. A jelöltek megnyilatkozásai során azt figyeli: hogyan beszélnek a munkavállalók helyzetéről, mit kezdenének például a közmunkásokkal, és a szakszervezetekkel milyen viszonyt ápolnának.

Márki-Zay Pétertől „nagyon várná”, hogy kifejtse programjában, hogy az elszámoltatáson és a demokratikus fékeken és ellensúlyokon kívül a munka világában is akar-e fékeket és ellensúlyokat, amilyen például a szociáldemokrata MSZP lehet a „Kormányváltást! Korszakváltást!” programjával a szakszervezetekkel együttműködésben – tette hozzá.

Kanász-Nagy azt mondta: az atomenergiáról, a közösségi közlekedésről és a zöldfelületek megvédéséről való álláspontjukra kíváncsi. Azt üzenve a zöld szavazóknak: „Ne csüggedjenek, mert itt van az LMP az ellenzéki együttműködésben”, készen arra, hogy a zöldügyeket a zöld garancia programjukon keresztül is képviselje.

Komjáthit és Kanász-Nagyot a rabszolgatörvény témájával hívták a stúdióba annak apropóján, hogy kiderült: több vállalat pénzt igényel vissza azon dolgozóitól, akik a törvénybe foglalt munkaidőkeret alatt nem tudták ledolgozni a munkaidejüket.

Mindkét politikus rendkívül igazságtalannak és az új kormány első intézkedései között megváltoztatandónak nevezte a törvényt.

„Alacsony bérek és rabszolgatörvény: ez a Fidesz gazdaságpolitikája” – mondta Kanász-Nagy, Komjáthi pedig kijelentette: „Ez a rabszolgatörvény úgy rossz, ahogy van. Ezt meg kell szüntetni!”

Komjáthi elmondta: az MSZP határozati javaslatot nyújt be a Parlamentben arról, hogy ne lehessen kifizettetni a dolgozóval a le nem dolgozott időt és ne lehessen megakadályozni, hogy máshová menjen dolgozni, ha akar. Hozzáfűzte, az elfogadásához nem fűz sok reményt: „valószínűleg ezt is ugyanúgy lesöprik az asztalról, ahogy szokták”.