mszp.hu | Belföld
2022. május 30. 15:28

Komjáthi: Sokkal pirosabb az MSZP, mint volt

Komjáthi: Sokkal pirosabb az MSZP, mint volt
Sokkal pirosabb az MSZP, mint volt – jelentette ki Komjáthi Imre szocialista parlamenti képviselő, az MSZP elnökhelyettese a Spirit FM rádió műsorában hétfőn.

A szocialisták erősen baloldali, szociálisan igen érzékeny Kormányváltást! Korszakváltást! című választási programja adta az összellenzéki program gerincét, a pártnak volt és van stratégiája – utasította vissza kérdésre a pártja „színtelenségét” megfogalmazó kritikákat.

„Abszolút nem tartom, hogy színtelen, sőt, sokkal pirosabb az MSZP, mint volt” – jelentette ki.

„Az más lapra tartozik, hogy a (...) lehetséges együttműködéssel kapcsolatban milyen stratégiát foguk majd képviselni” – tette hozzá.

Az MSZP havi 20 ezer forintos, rászorulók számára nyújtandó „Esélykuponjáról” – melyről a párt frakciója országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be – elmondta: konkrétan meghatározták a kedvezményezettek körét.

A kizárólag alapvető élelmiszerekre beváltható elektronikus kupont elsősorban azon gyermeket nevelő családok számára szeretnék bevezetni, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimum szintjét; az egyszülős családoknak; az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasoknak; a súlyos fogyatékossággal élőknek; a szociális segélyből élőknek; és a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzőknek.

A kupon bevezetése nem terhelné a költségvetést, ha a kormánynak sikerülne megegyezni az Európai Unióval – mondta Komjáthi, Románia példáját idézve, ahol nemrég hasonló rendszert vezettek be, melyet uniós forrásból fedeznek.

A szocialisták mindaddig fenntartanák a rászorulók számára adott kupont, „amíg erre szükség van, amíg válsághelyzet van” – mondta, hozzátéve: „egy családokat támogató és a családokat fontosnak tartó kormány számára ez hosszú távon is fenntartható lenne”.

A kupon kivezethető, „ha a kormány rászánja magát arra, hogy a hosszú évek óta nem növekedő szociális ellátási eszközöket, például (...) a családi pótlékot érdemben emeli, illetve a nyugdíjakat érdemben emeli úgy, hogy ez már ne okozzon problémát a családoknak” – tette hozzá.

Mint mondta, „minden olyan adat kormány kezében van”, ami szükséges lenne ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a rászorultak körét, és így a lépés költségvetési vonzatát.

Kérdésre elmondta: az MSZP-nek változtatnia kell a brandjén, ő a nevén is változtatna; egyetért Ujhelyi Istvánnal, pártja európai parlamenti képviselőjével abban is, hogy nem tartható a nagypárti szervezeti felépítés és működés.

„De azt gondolom, hogy ez abszolút az MSZP belső ügye, természetesen érdekelheti a nagyérdemű választópolgárokat is, de nem hinném, hogy nekünk ezzel kell szórakoztatni őket, mikor éppen nagyon súlyos válság van Magyarországon” – szögezte le.

Elmondta: pártja demokratikusan, felmenő rendszerben történő tisztújítás és belső viták során fogja álláspontját kiérlelni az őszi tisztújításig; „nálunk nem úgy van, mint a Fidesznél, hogy Orbán Viktor egyszemélyben dönt mindenről is”.

Kapcsolódó párttagok