mszp.hu | Belföld | Szociális ügyek
2021. augusztus 13. 17:30

Kommunikációs trükkök helyett dupla családi pótlékkal kompenzálja a családokat a kormány!s

Kommunikációs trükkök helyett dupla családi pótlékkal kompenzálja a családokat a kormány!s
A szokásos kamuzás helyett legalább most, tanévkezdéskor adhatna érdemi segítséget kormány, ha már 12 évig a családok elsöprő többségét az út szélén hagyták.

A nagy infláció megnöveli az iskolakezdési költségeket is: ezt is kompenzálandó dupla családi pótlékot követel az MSZP – emelte ki péntek délutáni online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Pár hét múlva rengeteg diáknak kezdődik meg az iskola, amire a szülők már javában készülődnek. Azt számolják, hogyan tudják kigazdálkodni az iskolakezdés költségeit. (…) Egyes felmérések szerint egy általános iskolás gyermek beiskolázása 50 ezer forint, de akár ennek a duplája is lehet attól függően, hogy mennyi felszerelést, eszközt kell lecserélni, (…) ugyanis az iskolaszerek 10-20 százalékkal drágultak egy év alatt” – emlékeztetett Bangóné.

Bejelentette, az MSZP azt javasolja, hogy augusztusban ne előrehozott, hanem plusz egy havi családi pótlék járjon a családoknak. „Az iskolakezdés terheinek csökkentésére a dupla családi pótlék jelent érdemi segítséget! Az MSZP szerint a felesleges beruházások és az emberek eladósítása helyett valódi megoldásokra van szükség, ezért javasoljuk, hogy augusztusban ne előrehozott, hanem plusz egy havi családi pótlék járjon a családoknak”.

Elmondta, hosszútávon az MSZP „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programja nemcsak az iskolakezdés előtt csökkentené a családok terheit, hanem egész évben. „Azt akarjuk, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék összege emelkedjen a duplájára, valamint a GYES és a GYET összege radikálisan növekedjen és az összes családtámogatási juttatás értékállósága törvényben legyen biztosítva” – követelte.

Mivel a gyermekek után járó adókedvezményt az alacsony jövedelműek közül nem mindenki tudja igénybe venni teljes összegben, ennek kiküszöbölése érdekében egy olyan kiegészítő családi pótlék bevezetését javasolta, amellyel minden adókedvezményre jogosult család hozzájuthat az adókedvezmény alapján elérhető gyermekenkénti támogatáshoz. „Emellett megtartani javasoljuk a már meglévő egyéb kedvezményeket is, vagyis a négy- vagy többgyermekes anyák adókedvezményét, illetve a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményét is” – tette hozzá.

A szocialista politikus kezdeményezte továbbá, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek az ingyenes étkezésen túl kapjanak egyéb rendszeres természetbeni támogatásokat is, mint például iskolai felszereléseket, ruházatot, illetve tornaszereket.

„Mindezek mellett az MSZP a minimumörökség bevezetését javasolja a fiataloknak, amely segítséget adna az önálló felnőtt életkezdéshez. (…) A magyar családok úgy kaphatnak segítséget, ha támogatják az MSZP-Párbeszéd programját. Ha az emberek az MSZP-Párbeszéd jelöltjeire szavaznak az előválasztáson, majd a jövő évi választáson, akkor az érdemi családtámogatásokra szavaznak” – hangsúlyozta végezetül.