2012. április 03. 16:54

Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén

Az Unió energiaellátása szempontjából kulcsfontosságú döntések születtek az EU keleti partnerségi csúcsszerve, az EURONEST parlamenti közgyűlése bakui ülésén. Herczog Edit, a szervezet energiabiztonsági bizottságának tagja szerint nemcsak az az örömteli, hogy a jelek szerint az egy éve alakult intézmény képes a hatékony működésre, de Magyarország szempontjából is lényeges határozatok születtek Azerbajdzsánban.

Az EURONEST a háromnapos parlamenti közgyűlése során négy jelentést fogadtak el, miközben az energiabiztonsági, szociális ügyi, politikai ügyi és gazdasági integrációval foglalkozó szakbizottságai is folyamatosan üléseznek. Az elfogadott jelentések egyszerre igyekeznek javaslatokat megfogalmazni a civil társadalom és a demokratikus intézményrendszerek megerősítéséről a partner államok területén, miközben a kétirányú kapcsolatok erősítésére is sor került, így született döntés a kereskedelmi egyezségekről, illetve az energiabiztonságról, energiahatékonyságról, megújuló energiákról és az energiainfrastruktúráról is.

Herczog Edit ez utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a frissen kialakított kapcsolatoknak valóban kétirányúvá kell válnia. „A politikának nemcsak az a dolga, hogy az EU területére eljussanak az energiahordozók, de arról is gondoskodni kell, hogy a nálunk kialakított csúcstechnológia és szaktudás is eljusson a partnerek területére” – fogalmazott a szakpolitikus, aki hozzátette, csak ez garantálja az energiahordozók hatékony, biztonságos és környezetbarát kitermelését. Herczog szerint nemcsak az EU energiastratégiájának megvalósításához visznek közelebb a frissen elfogadott jelentésben foglaltak, de Magyarország számára is jelentős lépés, hogy sikerült végre közelebb hozni a déli gázfolyosó kiépítését.Háttér

Az EU eddigi legnagyobb bővítési hulláma során, 2003-2004-ben azért indította el keleti és déli partnerséget, hogy közelebb hozza szomszédait, és támogassa a politikai, gazdasági és társadalmi reformok érdekében tett erőfeszítéseiket. A 2011. május 3-án alakult EURONEST Parlamenti Közgyűlése 120 tagból áll: 60 tagot az Európai Parlament küld a Közgyűlésbe, 10-10 tagot pedig a következő országok mindegyike (a keleti partnerek): Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna (Fehéroroszország tagsága a 2010-es választásokat követően felfüggesztve). Az évente legalább egyszer ülésező EURONEST a keleti partnerek közötti, valamint az uniós parlamenti képviselők és keleti kollégáik közötti többoldalú párbeszéd és eszmecsere intézménye, pl. a stabilitás, a demokrácia, a jogszabályok és szabványok közelítése, a kereskedelem, az energiapolitika, az emberek közötti kapcsolatok területén.