mszp.hu | Belföld
2023. október 25. 12:40

Komoly kérdéseket vet fel a magyar katonák csádi szerepvállalása

Komoly kérdéseket vet fel a magyar katonák csádi szerepvállalása
A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról és annak visszásságairól beszélt vezérszónoki felszólalásban Harangozó Tamás, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke, az MSZP országgyűlési képviselője a parlament szerdai ülésnapján.

Egy határozati javaslat szerint teljesen új külföldi katonai művelet megindításra kapna felhatalmazást a Magyar Honvédség. A javaslat szerint a csádi államfő meghívására 200 fős, váltási időszakban 400 fős magyar katonai egység látna el tanácsadási, támogatási, valamint harctéri mentorálási feladatokat Csádban.

„A kért felhatalmazás teljesen eltér az elmúlt 30 év kezdeményezéseitől” – érvelt Harangozó Tamás, hiszen ezúttal a magyar katonák nem egy nemzetközi koalíció részeként, nem az ENSZ, a NATO, illetve az EU műveletében, hanem teljesen önállóan vágna bele egy katonai műveletbe.

Az előterjesztés alapján azonban nem világos, hogy a művelet pontosan milyen célokat is szolgálna a Száhel-övezetben, mi a művelet konkrét célja. A hírek szerint a magyar kontingens önállóan tevékenykedne az övezetben és nem a térségben aktív francia erőkkel közösen teljesítenének szolgálatot.

Nem ismert a csádi államfő meghívólevelének tartalma és „kérdéses, hogy milyen magyar érdekek vannak Csádban, amiket a magyar katonák életének kockáztatásával kell védelmezni” – fogalmazott az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Nem ismert továbbá a NATO szövetséges tagországok álláspontja, valamint tisztázatlan a katonai műveletek pontos célja. Szükséges lenne tisztázni, hogy milyen magyar érdekeltségeket kellene védelmeznie a magyar katonáknak, továbbá tisztázni kell az esetleges biztonsági kockázatokkal kapcsolatos kérdéseket is. Mivel vannak tapasztalatok arról, hogy az eddigi afrikai missziókban hogyan sikerült a magyar katonák életére, egészségi állapotára vigyázni.

Kétséges, hogy egy 200 fős katonai misszió, milyen érdemi feladatokat tud ellátni Csádban.

Tiszta vizet kellene önteni a pohárba annak tekintetében is, hogy a magyar katonák esetlegesen nem magánérdekeltségek védelme érdekében teljesítenek-e majd szolgálatot.

Kapcsolódó párttagok