MTI/mszp.hu
2012. szeptember 14. 08:20

Komoly megszorításokra készül a kormány a rendvédelmi dolgozókat illetően

Az MSZP információi szerint komoly megszorításokra készül a kormány a rendvédelmi dolgozókat illetően.

Harangozó Tamás, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese csütörtökön az MTI-nek azt mondta: az érdekvédelem területéről érkező információik szerint január 1-jétől a végrehajtó állomány jó részét nettó bércsökkenés fenyegeti.

Az MSZP elnökségi tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a Belügyminisztérium ősszel tervezi benyújtani a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslatát, amely az illetményrendszert is magában foglalja majd. Eszerint változna a többi között a rendvédelmi dolgozók pótlékrendszere vagy teljesítményértékelése - közölte a képviselő.

Harangozó Tamás hozzátette: hivatalosan még nem kapták meg a dokumentumot, ezért arra kéri a tárcát, cáfolja a párt értesülését.

A politikus beszámolt az MSZP vitairatának rendvédelmi dolgozókat érintő ajánlásairól is, amely szerint egységes irányítású állami rendészeti szervben gondolkodnak, vagyis megszüntetnék a Terrorelhárítási Központ önálló jogi státuszát.

Erősítenék az önkormányzati és civil szektor támogatását, a többi közt a polgárőrség vagy az önkéntes tűzoltók esetében. Visszaállítanák a rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjrendszerét, valamint a területen korábban meglévő szakszervezeti jogokat.

Terveik között szerepel még, hogy először erkölcsileg, majd idővel, a költségvetés teljesítőképességéhez mérten anyagilag is kárpótolnák a rendvédelmi nyugdíjasokat - mondta a politikus.