2012. május 18. 13:28

'Komolytalan a miniszterelnöki felvetés'

Kétszázötven-háromszáz év alatt lehetne annyi megtakarítást elérni a pártok költségvetési támogatásának megvonásával, mint amekkora kiesést az egykulcsos adó évente okoz a büdzsének - mondta Tóbiás József, az MSZP frakciógazgatója pénteken sajtótájékoztatón. Szerinte ha átlátható gazdálkodási szabályok megalkotása nélkül függesztik fel a pártok támogatását, az befolyásos gazdasági szereplők előtt nyit utat, hogy politikai befolyást szerezzenek.

A szocialista politikus arra reagált, hogy Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megerősítette, Orbán Viktor a pártok költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta a következő két évre a Fidesz választmányának csütörtöki ülésén. A hírportál úgy tudja, a miniszterelnök a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vázolta az ötletet.

Tóbiás József ezzel kapcsolatban azt mondta, parlamentáris demokráciákban a pártoknak fontos szerepük van, a javaslat pedig ezt korlátozná.

Hozzátette, komolytalan a miniszterelnöki felvetés, számba véve, hogy az idén (a pártalapítványok juttatásai nélkül) összesen 2,5 milliárd forint támogatásban részesülő pártok kétszázötven-háromszáz év alatt kapnának annyi támogatást, mint amekkora - csaknem hatszázmilliárd forintos - kiesést az egykulcsos személyi jövedelemadó évente okoz.

Kitért arra is, elvárható, hogy aki ilyen ötletet feldob, pontos javaslattal álljon elő, az MSZP ezt várja el a miniszterelnöktől.

Tóbiás József azt is felrótta, hogy a Fidesz eddig nem volt partner egy új pártfinanszírozási törvény megalkotásához. Márpedig véleménye szerint ha átlátható gazdálkodási szabályok hiányában kiiktatják az állami támogatást, az utat nyit az oligarchák, a gazdasági hatalom birtokosai előtt, hogy befolyásukat a politika világában érvényesítsék.