mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Önkormányzat Pénzügy
2021. július 14. 14:39

Kompenzációt követel az önkormányzatoknak a demokrata ellenzék, az elszabadult inflációra pedig ÁFA-csökkentést

A G7 című lap számításai szerint az ellenzéki vezetésű, 10.000 fő feletti településeken átlagosan lakónként 39.000 forintot vett el a kormány az önkormányzati elvonásokkal, míg a fideszes vezetésűeken 15.000-et.

Az MSZP úgy látja, beláthatatlan következményekkel bír, ha nem kompenzálják őket.

Ha már idén elvonta a kormány ezt a pénzt, akkor pont ezekben a hetekben lenne a legsürgősebb, hogy visszaadja az elszegényedő, bajba jutott embereknek – mondta el Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője, és Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában.

Gémesi György leszögezte, Európában egyedül nálunk vettek el a járvány alatt forrásokat a coviddal küszködő önkormányzatoktól, ahelyett, hogy támogatták volna őket, mint mindenhol máshol. Elmondta, városában, Gödöllőn nagyjából egymilliárd forintos kiesést eredményezett a kormány önkormányzat-ellenes politikája.

„Azonnal kellene beavatkozni az építőiparnál vagy akár más témánál is – beszélhetnénk az inflációról, az elszabadult élelmiszerárakról is. Októberben mit fogunk már csinálni, amikor túl van mindenki a felújításokon az önkormányzatoknál vagy ha a családokat nézzük, akik elkezdtek állami támogatásból építkezni, és most szembesülnek azzal, hogy duplájára emelkedtek az árak és egy tervezett 30 milliós felújítás 60-ba is kerülhet? (…) Mi azt mondjuk, hogy akár az ÁFA-nál be lehetne avatkozni, vagy a gazdaságpolitikáján a kormánynak el kellene gondolkozni, hogy mi is okozta összességében ezt a brutális áremelkedést” – mondta Bangóné.

A politikusok elmondták, az elszabadult infláció is haztalmas problémát jelent, az önkormányzati elvonások kapcsán pedig már most látszik, hogy az önkormányzatok kevésbé tudják végrehajtani karbantartásokat és kisebb mértékben tudják nyújtani a szociális támogatásokat, de ha például jön a negyedik hullám is, két-három év múlva lesz igazán nehéz dolguk.

A problémák abban is jelentkeznek, hogy szinte teljesen holtpontra jutott a járványügyi védekezés, az elvonások nyomán pedig ehhez a védekezéshez és az élet újraindításához is alig hagytak az önkormányzatoknál ösztönző lehetőségeket.

„Ez a hibája a kormánynak, hogy folyamatosan titkolódzott, az ellenzéket oltásellenesnek nevezte, a szakembereket pedig nem hallgatták meg. (…) Figyelmeztető jelek most is vannak (…), most kellene nagyon komolyan vennie a kormánynak azt, hogy szakemberekkel nagyon gyorsan valamilyen reklámot kellene indítani, hogy kezdjék el az emberek magukat beoltatni – hangsúlyozta az MSZP országgyűlési képviselője.