MTI/mszp.hu
2011. október 28. 13:16

Komplett ajánlat

A Magyar Szocialista Párt egyetlen módosító javaslatot nyújt be komplett ajánlatként a kormány javaslatával szemben.

Mintegy 418 milliárd forint átcsoportosítását javasolja az MSZP a jövő évi költségvetésben. Szekeres Imre egy pénteki sajtóbeszélgetésen elmondta: többek között a 150 milliárd forintos országvédelmi alap forrásait, valamint az általuk feleslegesnek ítélt beruházások költségeit egyebek mellett szociális célokra, az államilag támogatott felsőoktatási helyek számának szinten tartására és az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére költenék.

Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője kifejtette: az országvédelmi alap létrehozásával a kormány egyedi döntéssel - a tartalék felhasználásának általános szabályaitól eltérően - határozhatna 150 milliárd forint sorsáról, ami elfogadhatatlan.


Ezért ezt az összeget, valamint az állampapírok értékesítéséhez kapcsolódó kommunikáció és az állami ingatlanfelmérés költségeit, különböző dologi kiadásokat, tanácsadói díjakat, továbbá a nem feltétlenül szükséges beruházások - például a debreceni stadionépítés - tervezett kiadásait más célokra fordítanák - ismertette. Az MSZP így 43 milliárd forintot költene az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére, a 2010-es szinten tartaná a kulturális intézmények támogatását és az állami finanszírozású felsőoktatási helyek számát, illetve ennek felhasználásával tenné lehetővé a hiányzó rendőri státuszok betöltését és őrizné meg a honvédelmi kiadások összegét.

Szekeres Imre ugyanakkor elmondta, hogy csak a szerintük bizonytalan célú országvédelmi alap forrásait használnák fel a fent említett - az MSZP szerint mindenképpen szükséges - kiadásokra, a központi és a fejezeti tartalékokat megtartanák.

Az MSZP politikusai jövő szerdán nyújtják be költségvetési módosító indítványaikat.