mszp.hu | EP2014 interjú
2014. április 22. 09:36

'Komplex programcsomagot kívánok megvalósítani a következő öt évben'

- Többek között pénzügyminisztériumi, majd miniszterelnökségi államtitkár, később éveken át pénzügyminiszter volt. Mégis, miért döntött most úgy, hogy az Európai Parlamentben kívánja folytatni a karrierjét?

- Három oka is van a döntésemnek. Egyrészt már húsz éve vagyok parlamenti képviselő, ezalatt voltam kormánypárti és ellenzéki oldalon is. Azt gondolom, hogy számos szép eredményt sikerült elérnem ez alatt az idő alatt, a kihasznált lehetőségek nagyban segítették például szűkebb hazám, Szabolcs megye fejlődését. Ezek a lehetőségek azonban mostanra elfogytak, beszűkültek a fideszes kormányzati gyakorlatnak „köszönhetően”. A mostani kormányzat nem tartja fontosnak a legelmaradottabb régiók felzárkóztatását, így húsz év után célszerű volt váltani. Miután a fejlesztési eredményeink többsége uniós programoknak volt köszönhető, így a másik indokom az volt, hogy brüsszeli politikusként új perspektívát tudok majd nyitni ezeknek a programoknak. A harmadik ok pedig, hogy tapasztalataim szerint az ukrán-román határ közelében több olyan projekt-lehetőség is adódhat az Európai Unió közreműködésével, amely a szabolcsi régió látható hasznára válhat. Ennek megvalósítását is segíteni kívánom a következő években.

- Társas mezőgazdasági vállalkozásokban, családi gyümölcsültetvényekben is érdekelt volt. A vidéki gazdálkodók mindennapjait és problémáit ismerve milyen célkitűzései vannak például agrárkérdésekben?

- Jó időben talál meg a kérdés, hiszen épp virágoznak az almafák a fiam gyümölcsösében. Gyönyörű látvány és illatorgia. Agrárügyekben alapvetően azt tartom fontosnak, hogy az Európai Unió segítségével az agrártermékek előállítóinak piaci lehetőségeit minél jobban bővíteni lehessen. Az Unió jelenleg sok pénzért, viszonylag stabil választ ad a gabona és olajos növényeket termelők problémáira, de a gyümölcstermelők, kertészeti ágazatban, állattenyésztésben dolgozók helyzete messze nem ilyen erősen támogatott. Az uniós agrárpolitikában újra kell értékelni a foglalkoztatást, mint értéket, a kertészeti- és gyümölcskultúrákkal foglalkozóknak több segítséget kell nyújtani. Ezt a korrekciót is szorgalmazni fogom.

- Annak ellenére, hogy agrármérnökként korábban területfejlesztéssel és környezetvédelemmel is aktívan foglalkozott, nyilvánvalóan a pénzügyi-, esetleg kohéziós politika lesz majd Önnek a legotthonosabb szakterület Brüsszelben. Erre készül?

- Több dologra is készülök. Viszonylag sokat foglalkoztam gazdaságpolitikával, területfejlesztéssel, regionális politikával ezért természetes, hogy alapvetően ezen területeken  kívánok elsősorban dolgozni. Ha egy mód van rá, akkor olyan gazdasági-, pénzügypolitikai helyzetet kívánok teremteni, amely segíteni tudja a regionális felzárkóztatást.

- A bankunió és a fiskális unió az egyik legfontosabb napirenden lévő kérdés Brüsszelben. Ezekben a kérdésekben milyen álláspontot fog képviselni?

- Mind Magyarországnak, mind az Európai Uniónak alapvető érdeke, hogy olyan stabil pénzügyi rendszere legyen, amely megkíméli a régió ezen részét az elmúlt években tapasztalt válsághelyzetek következményeitől. Ezért azt kívánom képviselni, amely az uniós országok, elsősorban a kelet-európai országok érdekében áll. Olyan szabályokat kell teremteni a pénzügyi intézmények számára az Unión belül, amelyek garantálják, hogy mindig biztonsággal megmaradjanak a betétesek megtakarításai, miközben a pénz mozgása elsősorban a gazdaság fejlesztését szolgálja.

- Az MSZP szabolcsi elnöke, ezer szálon kötődik Nyírbátorhoz és térségéhez. Miként tudja és akarja külön ezt a régiót képviselni majd Brüsszelben?

- Határozott projektelképzelésem van azzal kapcsolatban, hogy amennyiben EP-képviselő leszek, akkor ebben az ukrán-román-magyar hármashatárszegletben mit lehet a partnerországokkal együtt megvalósítani a régió fejlesztése érdekében. Ennek részleteiből és lehetőségeiből a kampány során igyekszem majd mind többen megmutatni, így például a gazdaságfejlesztési vagy a szociálisan rászorultak felzárkóztatását segítő programok megoldásait. Ez egy komplex programcsomag, amelynek szerintem már látni fogjuk az eredményeit is az ötéves európai ciklus végére. Ehhez is kérem a választók felhatalmazását május 25-én.