2011. október 13. 10:10

Koncepciós perek az unió határain belül és azokon túl

"A Julia Tyimosenko ellen indított ukrajnai, és a Gyurcsány Ferenc ellen indított magyarországi eljárások között sajnálatos párhuzamok látszanak. A jelenlegi ukrán vezetés politikai indítékoktól vezetve indíttatott bírósági eljárást Julia Tyimosenko ellen. Ez egyszerre veszélyezteti Ukrajnában a demokráciát és a jogállamiságot, az ország Európához való közeledését és az orosz-ukrán viszonyt. Figyelmeztető azonban, hogy az Európai Unióban is van olyan ország, ahol koncepciós per indult a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc ellen. Magyarországon tavaly óta Ukrajnához hasonlóan megindult az igazságügy átpolitizálódása" - hangsúlyozta felszólalásában Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, az ukrajnai politikai helyzetről rendezett vitán. Az ukrán és a magyar események között Hannes Swoboda, az Európai Szocialisták és Demokraták Frakciójának alelnöke is párhuzamot vont.

A magyar szocialisták brüsszeli vezetője aláhúzta, hogy rendkívül vitatható egy volt kormányfő bíróság elé állítása és elítélése, azért mert gazdasági és politikai döntéseket hozott. "Julia Tyimosenko politikai hibákat vétett, ezért a választásokon a szavazók már ítéletet mondtak felette. A büntetőeljárás alapját azonban szintén egy politikai jellegű vád, az orosz ukrán gázszállítások ügye képezi. A Tyimosenko idején kötött megállapodást korábban az ukrán szabályozó hatóságok, Oroszország és az Európai Unió is szabályosnak ítélte meg, amellyel az ukrán kormányfő tartós megoldást talált az orosz-ukrán gázszállítások ügyére" - mondta Tabajdi Csaba.

A szocialista politikus kiemelte, hogy az Európai Unió sem határain belül, sem közvetlen szomszédságában nem tűrheti meg a politikai okokból megindított és lefolytatott bírósági eljárásokat. "Az igazságszolgáltatás függetlensége a jogállamiság egyik alapköve. Be kell tartanunk és be kell tartatnunk az Európai Unió alapértékeit a tagállamokban és közvetlen környezetünkben is!" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.