Belföld | paksi bővítés közlemény Orbán Viktor
2013. február 18. 19:19

Konkrétumokat!

Sajnáljuk, hogy a keleti nyitás eredményeit hiányoló kérdéseinkre mind a kormány, mind a Fidesz csak újabb általános és hátramutogató szóvirágokkal válaszolt. Ezt a magatartást a "kórusban mentegetőzés" mintaeseteként könyveljük el.

 

A jobb szövegértés érdekében tehát megismételjük a kulcskérdéseket:

1. Orbán Viktor konkrétan milyen eredményeket ért el Putyin elnökkel való 2010 novemberi, illetve 2013 januári tárgyalásain? Az idevonatkozó úti jelentéseket ki, mikor és hol olvashatja el? A magyar kormányfő milyen konkrét elkötelezettségeket vállalt a paksi atomerőmű vonatkozásában?

2. Megannyi költséges kormányzati utazgatás és fényes parolázás dacára miként lehetséges az, hogy az ázsiai országokkal folytatott magyar gazdasági kapcsolatok dollárban kifejezett értéke 2012 január és november között 20 százalékponttal csökkent 2011 azonos időszakához képest? A drámai visszaesést okozhatta-e az, hogy a magyar gazdaságfejlesztési intézmények (MEHIB, EXIMBANK) a keleti nyitás meghirdetésétől kezdve 2012 őszéig lényegében egy centtel sem finanszírozták a magyar-keleti kereskedelmet, illetve gazdasági kapcsolatfejlesztést?

3) Milyen konkrét projektek valósultak meg, avagy kerültek szerződéses fázisba a Magyarország számára 2010-ben bejelentett egymilliárd eurós kínai segélyhitelkeret terhére? Épül-e már az e körben sokat emlegetett ferihegyi gyorsvasút, avagy a monstre citromsavgyár?

Eddig nem kérdeztük, de a Fidesz reakciói fényében most megkérdezzük a védekezésben oly heves Szijjártó Pétert és Balla Mihályt: semmitmondó, de dölyfös magyarázkodásuk vajon nem annak köszönhető-e, hogy még főnökük, Orbán Viktor felé sem képesek semmilyen számottevő eredményt felmutatni, s hogy egyre inkább úgy látszik, még az azeri baltás gyilkost is "potyára" eresztették szabadon?

 Szanyi Tibor,

országgyűlési képviselő