mszp.hu | Belföld | Debrecen
2015. december 04. 14:39

„Könnyebb egy hölgy szoknyája mögé rejteni a fideszes korrupciót?”

„Könnyebb egy hölgy szoknyája mögé rejteni a fideszes korrupciót?”
,,Képviselő úr, ha férfi, akkor legyen férfi! avagy könnyebb egy hölgy szoknyája mögé rejteni a fideszes korrupciót?” címmel ma délelőtt Huszka Imre az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke és Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott Debrecenben a FIDESZ-székház előtt.

A Debreceni Törvényszéken a múlt héten megkezdődött a balmazújvárosi polgármester asszony büntetőpere. Az ügy politikai vonatkozásai alapján kérdéseket fogalmaztunk meg, hisz véleményünk szerint az ügyészség a nyomozati szakban, valószínűleg csak ,,véletlenül” számos érdemi kérdést nem tisztázott.

Érthetetlen, hogy Tiba Istvánt tanúként miért nem idézete meg az ügyészség? Talán a tanú igazmondási kötelezettsége miatt védi képviselő urat?! Hihető-e, hogy a mai FIDESZ Magyarországán ilyen fajsúlyos ügyben a tekintélyes polgármester helyett a jegyző dönt?! Tiba úr miért bújik a mentelmi joga és egy hölgy szoknyája mögé?! Vajon miért partner ebben a ,,független” ügyészség?

A tények bizonyítják, hogy a rendezvénycsarnok 180 milliós támogatására Tiba úr ,,hathatós” közreműködésével kerülhetett csak sor (bizottsági jegyzőkönyv mellékelve) „Én bementem az államtitkárhoz és mondtam, hogy ezzel a döntéssel a városnak tesznek rosszat, mert nem tudjuk megoldani. Erre jelezte az államtitkár, hogy az év végén kapunk erre egy támogatást. Erre kaptuk ezt a 180 millió forintot. Ez nem az a kategória, mint az ÖNHIKI, hogy a számláinkat kifizethetjük belőle, ezt nem lehet másra felhasználni."

Tény, de lehet ,,véletlen,, az időpont egybeesés 2012. december 21-én a jegyző asszony egy borítékot vett át a nyertes vállalkozótól, melyet továbbított Tiba Istvánnak. Elmondása szerint ő kapott 400 000 forintot, míg Tiba úrnál a borítékban 4 600 000 forint maradt.

– Csak remélni tudjuk, hogy az ügyészség és a bíróság kíváncsi arra, hogy kézen-közön hova került ez az összeg, talán a pártkasszába is jutott belőle?!
– Kit véd Tiba István? Saját államtitkárát? Ki hazudik az ügyben? Félre vezette-e valaki a magyar igazságszolgáltatást?
– Érez-e Tiba István magában annyi bátorságot férfiként és volt városvezetőként is, hogy megvédi volt beosztottját és kiáll a nyilvánosság elé vállalva a felelősségét a történtekért?
– A miniszterelnöknek, illetve a megyei FIDESZ-nek vállalható-e továbbra is Tiba István?

A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint nincs kettős mérce. Egy jogállamban nem bújhatnak ki a felelősség alól azok sem, akik a kormánypártok tagkönyveivel rendelkeznek. A képviselői mentelmi jog nem lehet fügefalevél, amivel a FIDESZ eltakarja az igazságot. Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő asszony lemondásra szólította fel Tiba Istvánt és a parlamentben kérdéseket intéz Lázár Jánoshoz, Pintér Sándorhoz és Polt Péterhez.

Melléklet: a balmazújvárosi képviselő testület, Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságának 2012. december 21-i ülésének jegyzőkönyve


D e b r e c e n, 2015. december 4.


az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége