Könnyebb megélhetést, valódi tehercsökkentést!

A Fidesz akkor is hazudik, amikor ígér.  


A rezsicsökkentés, ahogy azt a Fidesz csinálja, nem alkalmas a háztartások terheinek csökkentésére. Akik kimaradnak, azok éppen a legrosszabb helyzetben lévők. A Fidesz-KDNP frakcióülését követően bejelentett javaslat megint nem vesz tudomást azokról, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre.

Hasonló a helyzet a családtámogatások kiterjesztésével. Évek óta mondjuk, hogy a gyerekek után járó adókedvezmény a gazdagokat támogatja. Most a járulékokra kiterjesztett kedvezmény némi változást hoz, de továbbra is mellőzi a munkanélküli szülők gyerekeit és nem változtat azon, hogy a leggazdagabbaknak adja a legtöbbet. A GYED extra is támogatható irányt jelent, ám ez sem ad semmit a szegény és munkanélküli szülőknek.

Emellett a kormány ismét beleszállt a bankrendszerbe. Ezúttal "ultimátumot" adott a bankoknak a devizahitelek ügyében. Létfontosságú a devizahitelek rendezése, ám a kormánynak három éve lett volna a megoldásra. Mindeddig azonban csak a tehetős adósoknak segített. A mostani ultimátum azt jelenti: a kabinetnek fogalma sincs, mit tegyen, ezért nyerni próbál még két hónapot. Hátha addig eszébe jut valami. Addig pedig fenyegetőzik, s úgy tesz, mintha a szegény családok sorsa érdekelné.

Ezekkel a lépésekkel és ezzel a szájaskodással a Fidesz nem javít az emberek megélhetésén. Továbbra is fennmarad az igazságtalan adórendszer, a rekord nagyságú áfa. Legfőképpen pedig továbbra is áll a gazdaság és továbbra sincsenek munkahelyek. A kormány gazdaságpolitikája miatt nem jönnek a befektetők - aki itt van, az is a távozást fontolgatja -, a forintárfolyam pedig rosszul áll.

Az MSZP kormányra jutva mindenekelőtt a bizalom helyreállításán dolgozik majd. Első lépéseink közé fog tartozni az igazságos adórendszer bevezetése. Szakítunk a büntető adópolitikával és a kivételező jogszabály-alkotással. Gazdasági döntéseink fő célja a valódi munkahelyek számának növelése lesz.

A megélhetés tényleges könnyítésére már most is kész terveink vannak. Csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra. Hónapok óta kidolgoztuk az erre vonatkozó javaslatot, amit most újra benyújtunk az országgyűlésnek. A rezsicsökkentést ki kell terjeszteni a fával, szénnel, brikettel fűtőkre. Ezzel el lehet érni a legszegényebbeket. Van rá pénz is: a Magyar Villamos Művek profitjából teremtenénk forrást. Szükség van arra is, hogy a legkisebb fogyasztók olcsóbban kaphassák a gázt és a villanyt. Ezzel is azoknak segítünk többet, akiknek kevés a pénzük.

A fenntartható rezsicsökkentés érdekében átfogó lakásfelújítási programot kezdeményezünk. Számításaink szerint ily módon akár 30-50 százalékkal csökkenteni lehet az energiaköltségeket, és még a környezetet is kímélnénk.

A családok támogatásának ügyében megfordítanánk a sorrendet. Nem a leggazdagabbaknak kell először adni és aztán fokozatosan kiterjeszteni a kedvezményeket a szegényebbekre. Ellenkezőleg: a rászorultakra kell elsősorban figyelni.  A családi pótlékot kell tehát végre emelni, valamint olyan adókedvezmény-konstrukciót kell kialakítani, ami a legalacsonyabb jövedelműek által is igénybe vehető. Erre vannak nemzetközi példák. Meg lehet csinálni, ha van rá politikai szándék. És bennünk van.
A devizahitelesek problémáival kapcsolatban meggyőződésem, hogy mindenekelőtt a gazdasági növekedés és a gyarapodó munkahelyek segíthetnek az embereken. A mi gazdaságpolitikánk alkalmas is lesz ennek elérésére. Szükség van a tehermegosztásra az állam, a bankok és az emberek között, de semmi szükség arra a háborúra és hisztériakeltésre, amit a kormány művel.

A szocialisták az emberek oldalán állnak. Mi valóban könnyebb megélhetést, valódi tehercsökkentést érünk el és elsősorban a legrászorultabbakra figyelünk. Új esélyt teremtünk a leszakadóknak, igazságosabbá tesszük Magyarországot.

Balra haladunk.